Završena sjednica
5

Dom naroda PSBiH nije prihvatio informaciju o migrantskoj krizi

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Na 41. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u prvom čitanju i po skraćenom postupku, Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama (P.Z.E.I), čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Dom naroda nije prihvatio zahtjev Zastupničkog doma PSBiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH po hitnom postupku. Odlukom Doma naroda, ovaj zakonski prijedlog bit će razmatran po skraćenom postupku.

Za narednu sjednicu Doma, radi odsustva predlagača, odložena je rasprava o Prijedlogu zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u prvom čitanju.

Za naredno zasjedanje odgođena je i rasprava o Izvještaju Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2018. godinu. Usvojen je Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za period 1. januar – 31. decembar 2017. godine.

Usvojen je i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2017. godini, zajedno sa preporukama sadržanim u Izvještaju. Dom je usvojio i Izvještaj o radu Kancelarije za razmatranje žalbi BiH za 2017. godinu, s predloženim zaključkom u Izvještaju.

Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nepostojanja entitetske većine, upućen je Drugi izvještaj monitoringa provođenja Strategije za borbu protiv korupcije 2015. – 2019. i Akcionog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije 2015. _ 2019. godine.

Radi nepostojanja entitetske većine, na usaglašavanje Kolegijumu Doma upućen je i Izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju porbe protiv korupcije za period 1. januar – 31. decembar 2017. godine. Primljena je k znanju Informacija o projektu "PRO – budućnost" i usvojena je "Platforma za mir", kao rezultat tog projekta.

Dom nije primio k znanju Informaciju o provođenju Plana hitnih mjera i realizaciji aktivnosti navedenih u Informaciji o procjenama i mogućnostima Bosne i Hercegovine u vezi s pitanjem izbjegličke krize u regiji i Evropskoj uniji i pregledu situacije u vezi s migrantskom krizom na zapadnobalkanskoj ruti, čiji je podnosilac Savjet ministara BiH.

Usvojen je zaključak kojim je Dom obavezao Ministarstvo bezbjednosti BiH da nadležne policijske agencije obavijesti o tome da nad migrantima počnu da primjenjuju važeće zakonske propise BiH, koji se primjenjuju nad svim državljanima BiH. Zaključeno je da se, u dogovoru sa Predstavničkim domom PSBiH i Savjetom ministara BiH, do kraja avgusta ove godine održi zajednička sjednica oba doma PSBiH na temu migrantske krize.

Dom je usvojio Odluku o razrješenju Tatjane Klječanin – Martić dužnosti člana Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine.