Ide u redovnu proceduru
0

Dom naroda PSBiH neće razmatrati izmjene Zakona o strancima po hitnoj proceduri

FENA
Primjenom zakona trebala bi se olakšati deportacija migranata (Foto: T. S./Klix.ba)
Primjenom zakona trebala bi se olakšati deportacija migranata (Foto: T. S./Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije prihvatio zahtjev Zastupničkog doma da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o strancima razmatra po hitnom postupku te će se on razmatrati po redovnoj proceduri.

Kako je navedeno u obrazloženju, predložena izmjena i dopuna Zakona o strancima ima za cilj da putem generalne prevencije postigne efekat odvraćanja migranata od činjenja krivičnih djela i prekršaja s obilježjima nasilja i kršenja javnog reda i mira za vrijeme njihovog boravka u Bosni i Hercegovini.

Dodaje se da ono što BiH ne smije sebi dopustiti jeste tolerancija prema onim migrantima koji na teritoriji BiH čine različita krivična djela, uživaju i omogućavaju uživanje opojnih droga, čine različite prekršaje i remete javni red i mir, te na taj način narušavaju sigurnost građana BiH i domicilnog stanovništva.

U tom smislu, navodi se u obrazloženju predloženog zakona, potpuno su opravdani zahtjevi građana da se država više uključi u rješavanje migrantske krize.

Predlagač, između ostalog, navodi da bi se primjenom ovog zakona trebala olakšati deportacija i ubrzati procedure protjerivanja onih migranata koji čine krivična djela i teške prekršaje na teritoriji BiH i na taj način poslati jasnu poruku da država i državni organi neće tolerirati takvo ponašanje.

S druge strane, oni migranti koji borave u BiH i poštuju sve propise, ne čine prekršaje i krivičina djela, imat će i dalje svu potrebnu zaštitu od domaćih vlasti, a što im garantiraju međunarodni propisi i domaće zakonodavstvo.

Delegat Bariša Čolak je prilikom delegatske diskusije o proceduri, kazao da kada je riječ o ovom zakonu, najveći problem što se on ne primjenjuje.

"Kamo sreće kad bismo mi ovim inovacijama napravili nekakav iskorak, ili posebno ako bismo napravili značajan iskorak" kazao je Čolak.

Smatra da predloženi zakon ne sadrži potrebna mišljenja, te da je trebalo još mišljenje Direkcije za evropske integracije.

"Čini mi se da bi ove izmjene mogle biti i u koliziji sa samom stečevinom EU. Zato mislim da bi bilo doboro da ovo ipak ide u redovitu proceduru kako bismo mogli to analizirati i kako bismo mogli zakon popraviti. Na taj način ćemo omogućiti našim institucijama da konačno počnu raditi svoj posao" naveo je Čolak.