BiH
6

Dom naroda PSBiH: Izmjene zakona o lijekovima razmatrat će se u redovnoj proceduri

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su danas da izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima razmatraju po hitnom, ali i skraćenom zakonodavnom postupku jer nije postojala opća većina te će ovaj zakon biti razmatran u redovnoj proceduri.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović objasnio je u obraćanju delegatima da je izmjene zakona potrebno usvojiti zbog nemogućnosti imenovanja novog saziva Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH budući da je 2012. godine istekao četverogodišnji mandat.

Prema predloženim izmjenama Zakona, Stručno vijeće Agencije trebala bi činiti dva kandidata Vijeća ministara, po dva kandidata iz svakog entiteta i jedan kandidat iz Brčko Distrikta BiH, a sve to jer Vijeće nije u situaciji da donosi važne odluke.

Delegati Kluba Srba Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) i Ognjen Tadić (Srpska demokratska stranka - SDS) istakli su da je potrebno prije donošenja izmjena ovog zakona zatražiti mišljenje entitetskih vlada i Vlade Brčko Distrikta.

Nović je dodao da se mijenja suštinska stvar u zakonu i stoga ga nije moguće tako jednostavno usvojiti, te je podsjetio da je trebalo pet godina da se zakon, koji je nazvao suštinski dobrim, donese.