Sarajevo
14

Dom naroda PSBiH danas o omogućavanju slanja žena u rudnike

FENA/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da razmatra principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona kojim se omogućava njegova kvalitetnija primjena te osigurava dosljedna primjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama.

Predloženim dopunama, između ostalog, omogućava se Upravnoj inspekciji da, uz neposredni, može vršiti i posredni inspekcijski nadzor uvidom u dokumentaciju za više od 2.200 nevladinih organizacija upisanih u Registar Ministarstva pravde BiH, što zahtijeva znatno manje vremena i proces nadzora čini efikasnijim.

Pred delegatima bi trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač Zastupnički dom državnog parlamenta.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđa se ukidanje prava na isplatu jubilarne nagrade za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH.

Dom naroda bi trebalo da razmatra i izvještaje Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu te o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Izvještaj o finansijskoj reviziji Radio-televizije BiH za 2015. godinu, dostavljen od Ureda za reviziju institucija BiH.

Delegati bi trebalo da razmatraju i materijal Upravnog odbora BHRT-a: Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2016. godinu, Izvještaj o realiziranju programskih planova za 2016. BHT1, BH Radija 1, Muzičke produkcije BHRT-a i Portala BHRT-a 2016., kao i Programske planove BHT1, BH Radija 1, BHT1, Multimedije i Muzičke produkcije BHRT-a za 2017. i Finansijski plan BHRT-a za 2017. godinu.

Predviđeno je i razmatranje Informacije o pokrenutim arbitražnim postupcima protiv BiH i njenih institucija.

Na dnevnom redu naći će se i davanje saglasnosti za otkazivanje Konvencije Međunarodne organizacije rada o podzemnom radu žena broj 45 iz 1935. godine koju je ranije usvojio Zastupnički dom PSBiH.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH navode da je Konvenciju potrebno otkazati kako bi se omogućilo usaglašavanje radnog zakonodavstva te je Konvencija stupila na snagu 30. maja 1937. godine.

Oni ističu da je Evropski komitet za socijalna prava Vijeća Evrope utvrdio, nakon analize izvještaja iz BiH o primjeni revidirane Evropske socijalne povelje, da stanje u BiH u vezi s pitanjem zapošljavanja i jednakih mogućnosti nije u skladu s Evropskom socijalnom poveljom (revidiranom) te da BiH treba promijeniti svoje radno zakonodavstvo i ukinuti odredbe koje se odnose na zabranu rada pod zemljom za žene.

Napominju da je prvi naredni period kada BiH može otkazati Konvenciju od 30. maja 2017. godine pa do 30. maja 2018. godine.