BiH
0

Dom naroda PS-a usvojio zakon o Državnoj graničnoj službi

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu usvojio Zakon o izmjeni zakona o Državnoj graničnoj službi BiH kojim je izvršena izmjena naziva Državna granična služba BiH u novi naziv Granična policija BiH.

Propisan je rok od godinu dana kao vrijeme u kojem će se provesti izmjena ovog zakona u pogledu izmjene svih obilježja i oznaka na kojima je stajao naziv DGS.

Ovaj zakon ranije je usvojio i Predstavnički dom državnog parlamenta.

Delegati su usvojili i Zakon o prekršajima kojim će se omogućiti procesuiranje predmeta na mnogo efikasniji način.

Prije svega nova zakonska rješenja uvode novi institut u vidu prekršajnog naloga koji će kod odlučivanja o prekršajima izdavati ovlašteni organ na državnom nivou. Osim toga uvodi se potpuno novi sistem izvršenja novčanih kazni uz uspostavljanje Registra novčanih kazni na državnom nivou.

Po hitnom postupku je usvojeno 20-ak zakona koje je ranije, na privremenoj osnovi, proglasio viski predstavnik a koje je nedavno usvojio i Predstavnički dom državnog parlamenta.

Prihvaćen je zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjeni zakona o službi u Oružanim snaga u BiH razmatra po skraćenoj proceduri.

Delegati nisu prihvatili zahtjev Vijeća ministara da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH razmatra po hitnom postupku, kao ni da se Prijedlog okvirnog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH i Prijedlog zakona o agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje razmatraju po skraćenom postupku tako da će ovi zakonski prijedlozi biti upućeni u redovnu parlamentarnu proceduru.