|

Dom naroda prihvatio Prijedlog zakona o pomilovanju

Dom naroda prihvatio Prijedlog zakona o pomilovanju
0
F
FENA
30.12.2008. u 18:08
1
komentara
0

dijeljenja
Dom naroda prihvatio Prijedlog zakona o pomilovanju
Dom naroda Federalnog parlamenta prihvatio je na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o pomilovanju, koji je nedavno odobren i u Predstavničkom domu.
Prihvaćeni tekst razlikuje se u pojedinim segmentima u dva doma, pa će zakon o pomilovanju, nakon što je već više puta bio u parlamentarnoj proceduri, morati proći i proceduru usaglašavanja konačnog teksta.

U objema varijantama (iz dva doma) stoji da počiniocu krivičnog djela pomilovanje u određenim slučajevima može dati predsjednik Federacije BiH u konsultaciji s potpredsjednicima, za krivična djela iz nadležnosti Federacije.

Oba federalna doma također propisuju da pomilovanje ne mogu dobiti počinioci ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Predstavnički dom u tekstu koji je on usvojio onemogućio je pomilovanje i teroristima, pedofilima, te silovateljima, dok to Dom naroda nije učinio.

Konačni tekst zakona će zbog te razlike u varijantama iz dva doma morati na usaglašavanje.

Dom naroda danas je, kao i jučer Predstavnički dom, odobrio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u Federaciji. Ovim izmjenama produžava se do 2015. godine rok za prijevremeno penzionisanje određenim korisnicima koji je isticao s decembrom ove godine i propisuje način usklađivanja najnižih i najviših penzija.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...