Ide na javnu raspravu
36

Dom naroda prihvatio Nacrt zakona koji uvodi elektronske građevinske dozvole

FENA
Dom naroda Federalnog parlamenta prihvatio je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Nacrt je upućen u tromjesečnu javnu raspravu.

Njegov predlagač je Federalna vlada koja je navela da je cilj izmjena sadašnjeg zakonodavstva iz ove oblasti primjena sistema izdavanja elektronskih dozvola u oblasti građenja, koji će biti prilagođen potrebama investitora, a u cilju stvaranja što boljeg i efikasnijeg privrednog ambijenta u Federaciji.

Bolji uslovi poslovanja pružit će mogućnost investitorima za olakšanje procesa dobijanja dozvola, odnosno unapređenje funkcionalnosti sistema i upravnih akata. Također, otklonit će i potrebu da podnosioci zahtjeva lično posjećuju pojedine institucije, što će značajno smanjiti vrijeme potrebno za dobijanje dozvola.

Nacrtom je predviđeno utvrđivanje osnovnih pojmova koji se odnose na provođenje postupka izdavanja e-dozvola u oblasti građenja, pri čemu je predviđeno donošenje posebne Vladine uredbe koja bliže uređuje predmet i postupak ishodovanja ovih dozvola  i drugih akata u ovoj oblasti. U vezi s navedenim, a u cilju olakšavanja investitorima i omogućavanja da što brže dođu do potrebnih akata o građenju, izmjenama Zakona predloženo je i skraćenje rokova za izdavanje tih akata.

Pedviđeno je i osnivanje komore inženjera u građevinarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, a Dom naroda je na današnjoj sjednici zadužio Vladu da pripremi poseban zakon o komori te vrste.