BiH
0

Dom naroda pokušat će naći rješenje oko RTV kanala na hrvatskom jeziku

FENA
Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo je danas pitanje vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa jednom tačkom zaključka koji je predložio delegat Ilija Filipović, a u kojoj se predviđa da Dom naroda PSBiH obaveže Vijeće ministara da odmah pokrene postupak osnivanja novog RTV kanala na hrvatskom jeziku unutar Javnog RTV sistema BiH.

Ovo je urađeno u okviru rasprave o Prijedlogu zaključaka delegata Doma naroda razmatranih na zajedničkoj sjednici oba doma a u vezi poslovanja Javnog RTV servisa BiH i mjera za prevladavanje stanja utvrđenog revizorskim izvještajima o finansijskom poslovanju Javnog RTV servisa za 2005. i 2006. godinu.

Nakon provedene rasprave i osporavanja delegata iz reda Hrvata i Srba da se radi o vitalnom nacionalnom interesu bošnjačkog naroda, u skladu sa poslovničkim odredbama, formirana je tročlana komisija koja bi u roku od pet dana trebala pokušati doći do rješenja.

Ukoliko komisija u datom roku ne postigne dogovor ovaj slučaj će biti proslijeđen Ustavnom sudu BiH.

Dom naroda je bez glasova delegata Bošnjaka prihvatio preostale dvije tačke zaključka koje je predložio Ilija Filipović.

U jednoj od njih se navodi da se Dom naroda neupitno zalaže za zakonito i stabilno poslovanje javnih emitera i snažno podupire istinito cjelovito, nepristrano, pravedno i pravodobno informiranje javnosti o svim događajima u BiH i ostvarivanje prava informiranja javnosti ravnopravno na jezicima sva tri konstitutivna naroda u BiH u duhu međunarodnih i evropskih propisa i standarda kao i odredaba Ustava BiH.

U drugoj tački zaključka se navodi da Dom naroda smatra da je ovo pitanje bitan uvjet jednakopravnosti naroda i građana BiH i da je to jedan od temelja opstojnosti samoodrživosti i dugoročne stabilnosti zemlje.

Dom naroda nije podržao ni jedan od tri zaključka koje je predložio delegat Adem Ibrahimpašić, a jedan od njegovih zaključaka je predviđao povećanje RTV takse na minimalno 10 KM.