{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda pokušat će naći rješenje oko RTV kanala na hrvatskom jeziku

F
16.5.2008. u 08:11
0
0
Dom naroda pokušat će naći rješenje oko RTV kanala na hrvatskom jeziku
0
Dom naroda pokušat će naći rješenje oko RTV kanala na hrvatskom jeziku
Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo je danas pitanje vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa jednom tačkom zaključka koji je predložio delegat Ilija Filipović, a u kojoj se predviđa da Dom naroda PSBiH obaveže Vijeće ministara da odmah pokrene postupak osnivanja novog RTV kanala na hrvatskom jeziku unutar Javnog RTV sistema BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ovo je urađeno u okviru rasprave o Prijedlogu zaključaka delegata Doma naroda razmatranih na zajedničkoj sjednici oba doma a u vezi poslovanja Javnog RTV servisa BiH i mjera za prevladavanje stanja utvrđenog revizorskim izvještajima o finansijskom poslovanju Javnog RTV servisa za 2005. i 2006. godinu.

Nakon provedene rasprave i osporavanja delegata iz reda Hrvata i Srba da se radi o vitalnom nacionalnom interesu bošnjačkog naroda, u skladu sa poslovničkim odredbama, formirana je tročlana komisija koja bi u roku od pet dana trebala pokušati doći do rješenja.

Ukoliko komisija u datom roku ne postigne dogovor ovaj slučaj će biti proslijeđen Ustavnom sudu BiH.

Dom naroda je bez glasova delegata Bošnjaka prihvatio preostale dvije tačke zaključka koje je predložio Ilija Filipović.

U jednoj od njih se navodi da se Dom naroda neupitno zalaže za zakonito i stabilno poslovanje javnih emitera i snažno podupire istinito cjelovito, nepristrano, pravedno i pravodobno informiranje javnosti o svim događajima u BiH i ostvarivanje prava informiranja javnosti ravnopravno na jezicima sva tri konstitutivna naroda u BiH u duhu međunarodnih i evropskih propisa i standarda kao i odredaba Ustava BiH.

U drugoj tački zaključka se navodi da Dom naroda smatra da je ovo pitanje bitan uvjet jednakopravnosti naroda i građana BiH i da je to jedan od temelja opstojnosti samoodrživosti i dugoročne stabilnosti zemlje.

Dom naroda nije podržao ni jedan od tri zaključka koje je predložio delegat Adem Ibrahimpašić, a jedan od njegovih zaključaka je predviđao povećanje RTV takse na minimalno 10 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: