BiH
0

Dom naroda podržao principe prijedloga zakona o budžetu institucija BiH

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je danas u Sarajevu podržao principe prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2008. godinu čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta.

Predstavnički dom je ranije usvojio prijedlog budžeta za ovu godinu u iznosu od 1,186 milijardi KM (1.186.357.560 KM).

Dogovoreno je da se sat vremena nakon završetka ove sjednice održi još jedna sjednica na kojoj bi delegati razmatrali samo prijedlog zakona o budžetu institucija BiH za ovu godinu u drugom čitanju. U međuvremenu bi trebala biti održana sjednica nadležne parlamentarne komisije koja bi razmatrala ovaj zakonski prijedlog.

Delegati su usvojili i prijedlog zakona o vinu, rakiji i drugim proizvodima od grožđa i vina. Budući da se vino u državama EU smatra specifičnim proizvodom kojem je poklonjena posebna pažnja bilo je potrebno postupiti u skladu sa zahtjevima EU te donijeti zakon koji bi jedinstveno riješio pojedina pitanja vina i vinarske proizvodnje. Osim toga zakon o vinu je neophodan u sklopu institucionalnog okvira za ulazak na jedinstveno tržište EU.

Usvojeni su i prijedlog zakona o izmjeni zakona o Vijeću ministara BiH te prijedlog zakona o izmjeni zakona o odlikovanjima BiH.