Odnos vlasti
7

Dom naroda PFBiH u četvrtak nastavlja sjednicu započetu prije pet mjeseci

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
O političkom stanju u entitetu Federacija BiH najbolje govori činjenica da će Dom naroda Parlamenta FBiH u četvrtak nastaviti 21. redovnu sjednicu koja je započeta prije pet mjeseci.

Riječ je o sjednici koja je zvanično počela 17. aprila 2017. godine, a koju federalni delegati još uvijek nisu priveli kraju.

Zanimljiva je informacija da je nastavak 21. sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH održan i 30. maja 2017. godine i 23. juna 2017. godine.

U četvrtak će se na dnevnom redu naći Nacrt zakona o porezu na dohodak i Nacrt zakona o doprinosima čiji je predlagač Vlada Federacije BiH.

Isti dan zakazana je i 13. vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, a na dnevnom redu nalaze se Prijedlog zakona o izmjenama Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine – hitni postupak, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica– skraćeni postupak, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica – skraćeni postupak i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Na dnevnom redu naći će se i Prijedlog za rješenje spornih pitanja u Prijedlogu Zakona o Agenciji za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine, Prijedlog Programa rada Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Vodovod Visoko, Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Svjetske banke – Međuanrodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Projekt jačanja bankarskog sektora, Informacija Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktivnostima u postupku izdavanja Energetske dozvole za izgradnju TE Banovići, blok 1-350 MW investitora RMU Banovići d.d. Banovići te Prijedlog zaključka o davanju prethodne saglasnosti u postupku izdavanja Energetske dozvole investitoru RMU Banovići d.d. Banovići.