{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda PFBiH odobrio kredit za nastavak gradnje autoceste A1

F
8.10.2015. u 16:38
149
44
Dom naroda PFBiH odobrio kredit za nastavak gradnje autoceste A1
149
Dom naroda PFBiH odobrio kredit za nastavak gradnje autoceste A1
Foto: Arhiv
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH podržao je većinom glasova na današnjoj sjednici odluku, po kojoj Federalna vlada prihvata zaduženje FBiH po Ugovoru o financiranju između Evropske investicijske banke (EIB) i BiH za realizaciju Projekta Koridor Vc u iznosu od 100 miliona eura za JP Autoceste Federacije.
Ova sredstva namijenjena su za realizaciju Projekta Koridor Vc na dionici Počitelj - Bijača, poddionica Počitelj - Zvirovići.

Sredstva se odobravaju Federaciji BiH uz rok od 25 godina i šestogodišnje "grace" razdoblje, a kredit će biti prenesen na Autoceste FBiH.

Ujedno, Vlada FBiH je dala suglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između s BiH, kao i za zaključivanje i usaglašavanje odgovarajućeg Podugovora s Autocestama FBiH kojim će, u svrhu redovite otplate, biti definirati uvjrti vraćanja sredstava.

Za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma i Podugovora o kreditu Vlada je ovlastila federalnu ministricu finansija.

Poddionica Počitelj - Zvirovići, duga 11,2 kilometra, počinje petljom Počitelj, udaljenom približno 1,8 km zapadno od naselja Domanovići.

Trasa se pruža po počiteljskom platou prema jugu i kod sela Gradina skreće na zapad gdje prelazi preko rijeke Neretve sa sjeverne strane Počitelja.

Prijelaz preko rijeke Neretve, kao i magistralne ceste M17, zatim regionalne ceste i pruge Ploče - Sarajevo, bit će ostvaren mostom dužine 980 i visine stubova 85 metara.

Nakon toga trasa ulazi u malo nepovoljniji teren kojeg savladava s dva kraća tunela (240 m i 460 m) i dva vijadukta od po 155 m. U nastavku, autocesta se pruža platoom planine Crna greda prema petlji Zvirovići (Međugorje), gdje i završava.

Da bi stupila na snagu ova odluku mora je potvrditi i Predstavnički dom Parlamenta FBiH sutra na vanrednoj sjednici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: