BiH
0

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zakon o bankama

SRNA
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) usvojili su Zakon o bankama, koji će stupiti na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenim novinama FBiH".

Odredbe Zakona koje su usvojene danas usklađene su sa direktivama EU i uključuju jaču superviziju banaka, sistem upravljanja rizicima, restrukturisanje banaka, te druge odredbe u pogledu korporativnog upravljanja u bankama.

Zakon o bankama, uz nedavno usvojeni Zakon o Agenciji za bankarstvo FBiH, omogućava uspostavljanje pravnog okvira za restrukturisanje banaka u FBiH, a njegova primjena bi trebalo da vodi ka modernijem bankarskom sektoru, prenose federalni mediji.

Delegati bi danas u nastavku sjednice trebalo da se izjasne i o Nacrtu zakona o prevozu opasnih materija, te o više informacija i izvještaja među kojima je i informacija o stanju bezbjednosti na području FBiH za prošlu godinu.

Na dnevnom redu 18. sjednice, koja je započela 9. februara, nalazi se i Dokument okvirnog budžeta Federacije BiH za period 2017-2019. godina.

Po završetku ove planirano je i održavanje 19. sjednice na kojoj bi delegati trebalo da se izjasne o Programu rada Vlade FBiH za ovu godinu.