BiH
0

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio federalni budžet za 2008.

FENA
Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je danas, većinom glasova, Zakon o budžetu FBiH za 2008. godinu i Zakon o izvršenju budžeta FBiH.

O ovim zakonima se glasalo nakon što Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nije prihvatila amandmane koji su predloženi na prijedloge ovih zakona, tako da su oba zakona odobrena od Doma u istom tekstu kako ih je jučer usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Vlada je odbila amandmane Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, jer ne predviđaju realan izvor sredstava, dok je Klub Srba u ovom domu povukao svoja tri amandmana, koji predviđaju "jače" izdvajanje sredstava za finansiranje infrastrukture u nekoliko povratničkih naselja. Povlačenje amandmana je uslijedilo nakon što je ovaj klub od federalnog ministra za raseljene osobe i povratnike Edina Mušića dobio uvjeravanje da će to "amandmansko pitanje" biti rješavano zajednički u toku 2008. godine.

Amandman predsjednice Kluba Srba Mire Ljubijankić nije dobio delegatsku većinu, a predviđao je da se transfer za rano otkrivanje karcinoma dojke – s iznosa od milion KM poveća na pet miliona KM.

Premijer Branković je obrazložio da će pitanja iz svih amandmana Vlada tretirati kroz postojeće projekte.

U toku je rasprava o Prijedlogu zakona o porezu na dobit.