{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda Parlamenta BiH usvojio PDV s jedinstvenom stopom od 17 posto

N
14.12.2004. u 16:15
0
0
Dom naroda Parlamenta BiH usvojio PDV s jedinstvenom stopom od 17 posto
0
Dom naroda Parlamenta BiH usvojio PDV s jedinstvenom stopom od 17 posto
Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) s jedinstvenom stopom od 17 posto, javlja agencija NINA.
Tekst zakona koji je usvojio Dom naroda ne slaže se s tekstom kojeg je usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH pa će se uskoro morati pristupiti usuglašavanju teksta zakona između dvaju domova.

"Izaslanici koji su prije nekoliko mjeseci bili za diferencirane stope PDV-a sada su, očito pod pritiskom svojih stranaka, dali svoj glas za jedinstvenu stopu PDV-a", kazao je izaslanik u državnom Domu naroda Tomo Limov dodajući da on osobno nije htio sudjelovati u glasanju jer će jedinstvena stopa dovesti do daljnjeg siromašenja siromašnih i bogaćenja onih koji su već bogati.

On je za agenciju NINA izjavio da je nesumnjivo da PDV treba Bosni i Hercegovini, ali da je upitno koliko će jedinstvena stopa doprinijeti smanjenju siromaštva u zemlji.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić obratio se danas izaslanicima Doma naroda tvrdeći da je u javnosti u prvi plan stavljen naglasak na potrebu da se usvoji rješenje koje će osigurati bolju socijalnu zaštitu svim kategorijama manje imućnih građana koje bi mogle biti pogođene eventualnim poskupljenjem životnih namirnica zbog uvođenja PDV-a.

Uvođenjem jedinstvene stope PDV-a moguće je poskupljenje osnovnih životnih namirnica, lijekova, knjiga, štampe. "To što će pojeftiniti avioni, jahte, skupocjeni nakit i satovi nije nikakva utjeha građanima BiH, od kojih svaki peti živi na granici siromaštva", rekao je Limov ističući da nema zakona koji bi potvrdio da PDV s jedinstvenom stopom neće naškoditi najugroženijim kategorijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: