BiH
0

Dom naroda o izmjenama zakona o budžetima

FENA
Većina delegata Doma naroda Federalnog parlamenta podržala je na današnjoj 18. redovnoj sjednici u Sarajevu prijedlog koji je Federalna vlada uputila u Parlament tražeći odobrenje za izmjenu dvaju zakona o budžetima u Federaciji.

Službeni nazivi tih tekstova su Zakon o budžetima u FBiH i Zakon o izvršenju budžeta Federacije BiH za 2008. godinu.

Prema obrazloženju federalnog dopremijera i ujedno ministra finansija Vjekoslava Bevande, motiv za ove izmjene, ako ih odobri i Predstavnički dom, jeste omogućivanje isplate plaća svim budžetskim korisnicima do kraja ove budžetske godine.

Bevanda je obrazložio da ovo rješenje podrazumijeva način na koji svi korisnici treba da dobijaju plaće pod jednakim uslovima, a ne samo oni za koje u tom trenutku ima novca, a da ostali čekaju, kao što se jednom desilo u prethodnom periodu.

U pitanju su i korisnici iz sudske policije kojima Vlada duguje određeni iznos za više plaća.

Bevanda ističe da će izmjene spomenutih dvaju zakona omogućiti preraspodjelu novca u okviru budžeta Federacije u određenim dijelovima da bi se namirili novci za plaće. Preciznije, zahvatit će se između ostalog iz granta predviđenog za izgradnju Vladine zgrade u Mostaru.

"Sve to nema veze s rješavanjem problema manjka prihoda u ovogodišnjem federalnom budžetu od 351 milion KM, nastalog zbog nerealnih zahtjeva za rashode, već je isključivo tehničko rješenje koje će važiti samo do kraja budžetske 2008. godine", kazao je ministar Bevanda.

Prema najavi, izmjene dvaju zakona o budžetima sutra treba da budu na dnevnom redu i Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na sjednici u Sarajevu.

Dom naroda je danas također odobrio većinom glasova (32 "za", pet protiv i četiri uzdržana glasa) izmjene zakonske regulative koje će prema obrazloženjima, ako ih odobri i Predstavnički dom, omogućiti izabranim dužnosnicima, nosiocima izvršne vlasti u Federaciji te savjetnicima povećanje plaća i za sto posto.

Predsjedavajući Kluba delegata hrvatskog naroda Josip Perić tvrdi da će, na primjer, prema takvom zakonu, plaća (bez dodataka) poslanika u Federalnom parlamentu iznositi oko 3.000 KM i više.

Kritičarka takvog rješenja, delegatkinja Elvira Abdić-Jelenović izjavila je da će plaće poslanika biti uvećane duplo u odnosu na sadašnje, a ostala primanja i trostruko više, prema procjenama stručnih službi koje je ona tražila.

Osim Abdić-Jelenović, izmjene zakonske regulative na ovaj način kritikovao je i delegat Svetozar Pudarić.

Sjednica Doma naroda završena je u kasnim poslijepodnevnim satima.