BiH
6

Dom naroda nije primio k znanju Informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2012.

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Dom naroda PSBiH obavio je raspravu o Informaciji o radu Tužilaštva BiH za 2012. godinu, ali je zbog nedostatka entitetske većine, nije primio k znanju.

Podsjećamo, ni Predstavnički dom PSBiH nije ovu informaciju primio k znanju.

Delegat Krstan Simić je u raspravi kazao da je "glupost" formulacija primanja k znanju informacija, jer se one prime k znanju čim se pročitaju.

"Rad Odjeljena za ratne zločine je za javnost najzanimljiviji, a rezultati rada pokazuju da se došlo i do optužnica koje su dobile svoj epilog na sudu. Međutim, podaci također pokazuju da je 7.645 osoba objekt određenih istraga i provjera u cilju procesuiranja pred sudovima. Kako je moguće da toliki broj ljudi imamo prijavljenih, a optuženih je puno manje? Gdje je problem?", upitao je Simić.

Podsjetio je da se slučaj generala Atifa Dudakovića rješava već sedam godina te ustvrdio da je nedopustivo da on još nije okončan.

"Dugo traje i postupak vezan za Šemsudina Mehmedovića, a ovakvi slučajevi ne doprinose izgradnji povjerenja već unose nervozu. Da li imamo prave i hrabre tužioce koji mogu donijeti odluku, bilo kakvu, i stati iza nje? Svjestan sam da je teško izabrati ljude koji imaju određene kapacitete i kvalitete, ali da li je moguće da u 20 godina nismo bili u stanju da izaberemo tužioce koji su nezavisni, stručni i hrabri? Svjestan sam i medijskog pritiska i pritiska nevladinog sektora, ali se bojim da je najveći problem autocenzura u glavama sudija i tužioca", mišljenja je Simić.

Ukupan učinak Tužilaštva BiH, ustvrdio je, nije zadovoljavajući.

"Pred nama je dug put dolaska do nezavisnog i hrabrog pravosudnog sistema", kazao je Simić.

Delegat Mladen Ivanić zatražio je da se kreira informacija o učinku stranih tužioca u BiH.

"I ja sam bio za to da oni dođu ovdje, ali da to budu kompetentni, odgovorni i hrabri tužioci. Umjesto toga dobili smo birokrate koji u svojim zemljama ne predstavljaju ništa, a ovdje su provodili hajke i radili što hoće. Neko im konačno treba reći da su za svoj posao dobijali silne pare, a iza sebe ostavili haos", kazao je.