{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda nije prihvatio zakon o pomilovanju u Federaciji

F
12.7.2007. u 12:49
0
0
Dom naroda nije prihvatio zakon o pomilovanju u Federaciji
0
Dom naroda nije prihvatio zakon o pomilovanju u Federaciji
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas u nastavku redovne sjednice nije odobrio Nacrt zakona o pomilovanju koji je u parlamentarnu proceduru uputio poslanički Klub Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.
Prema poslaničkim izvorima iz Predstavničkog doma, SDA je ovim tekstom predlagala da pomilovanje u određenim slučajevima može izreći predsjednik FBiH, uz saglasnost dva potpredsjednika, ali samo ako je osuđenicima presuda izrečena u sudovima s federalnom jurisdikcijom.

Obrazloženje je da se time ne dira u nadležnosti države BiH.

Zakon iz ove oblasti već dugo je u proceduri Federalnog parlamenta. Dosad se bez ishoda pojavljivao u dvije tekstualne varijante i od različitih predlagača.

Osnovna neslaganja u Parlamentu odnose se na pitanje da li njime omogućiti da predsjednik FBiH može izreći pomilovanje i osobama kojima je presuda izrečena u Sudu BiH ili, pak, samo osuđenicima kojima je presuđeno u sudovima s federalnom jurisdikcijom.

Federacija BiH nema zakon iz ove oblasti otkako je visoki predstavnik za BiH 6. septembra 2005. suspendovao privremeno institut pomilovanja i naložio bh. institucijama da donesu zakon iz ove oblasti.

Na nivou države BiH donesen je decembra iste godine, a SDA u Federalnom parlamentu tvrdi da je njen prijedlog zakona potpuno usklađen s ovom državnom legislativom.

Poslanik SDA Ibrahim Nadarević danas je uime predlagača kategorično odbacio neformalne komentare da njegova stranka želi predloženim tekstom zaštititi pojedince.

SDA je predložila zakon isključivo u želji da otkloni legislativnu prazninu u ovoj oblasti u Federaciji BiH, kazao je on.

Nakon odbijanja predloženog zakona o pomilovanju, Dom naroda je prihvatio Nacrt zakona o osnivanju instituta za medicinsko vjestačenje u Federaciji BiH.

Bilo je prijedloga da se izjašnjavanje o tom tekstu prolongira za narednu sjednicu, ali je na kraju preovladalo mišljenje da se ipak treba izjasniti danas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: