{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda FBiH usvojio Deklaraciju o slobodnom novinarstvu

F
FENA
23.4.2008. u 19:36
0
0
Dom naroda FBiH usvojio Deklaraciju o slobodnom novinarstvu
0
Dom naroda FBiH usvojio Deklaraciju o slobodnom novinarstvu
Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je na današnjoj sjednici u Sarajevu Deklaraciju o slobodnom novinarstvu, dokument koji je predložio delegat u ovom domu Saša Magazinović, ponukan nedavnim napadom državnog poslanika BiH Sadika Bahtića na TV novinara i snimatelja Avdu Avdića i Refika Vejsilagića.
Iako je predsjedavajući Doma Stjepan Krešić izjavio da će o Magazinovićevom dokumentu "iz proceduralnih razloga" biti riječi tek na narednoj sjednici Doma, o njemu je ipak glasano na današnjoj sjednici kasno poslije podne, kada je i prihvaćena.

Cilj Deklaracije je delegatska osuda nasilja nad novinarima i osuda zastrašivanja, ne samo u posljednjem slučaju poslanika Bahtića nego u svim sličnim slučajevima.

"Za razvoj naprednog demokratskog društva kojem težimo od izuzetne važnosti je kvalitetno i pravovremeno informiranje javnosti", navedeneo je u ovom dokumentu.

Deklaracija osuđuje sve pritiske na novinare dok izvršavaju profesionalne obaveze te svaki vid ograničavanja novinarskih sloboda, uključujući i slučajeve praćenja novinara te neopravdanog nadgledanja njihovog komuniciranja.

Organi vlasti na području BiH pozvani su ovim dokumentom da poštuju Deklaraciju o zaštiti i promociji istraživačkog novinarstva usvojenu u Komitetu ministara Vijeća Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: