{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda FBiH sutra o zakonima o razvojnoj banci, porezu na plaće i o doprinosima

F
6.2.2008. u 12:26
0
0
Dom naroda FBiH sutra o zakonima o razvojnoj banci, porezu na plaće i o doprinosima
0
Dom naroda FBiH sutra o zakonima o razvojnoj banci, porezu na plaće i o doprinosima
U Sarajevu je za sutra najavljena redovna deseta sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta. U predloženom dnevnom redu su zakoni o razvojnoj banci FBiH i porezu na dohodak te izmjene i dopune Zakona o doprinosima.
U tekstu predložene regulative o osnivanju razvojne banke u Federaciji stoji da je cilj ove finansijske institucije promocija ukupnog društvenog i privrednog razvoja FBiH.

Među razlozima za njeno osnivanje navedeni su: finansiranje obnove i razvoja i povećanje uposlenosti, finansiranje privredne infrastrukture, unapređenje poljoprivredne proizvodnje, ruralni razvoj i poticanje izgradnje savremene poljoprivredno-turističke privrede, poticanje izvoza, podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva...

Zbog bržeg i racionalnijeg ekonomskog oporavka i razvoja FBiH, pored već postojećeg mehanizma čisto komercijalnog bankarstva, formiranje razvojne banke postavlja se kao imperativ. Poznato je da su sve zemlje bivše Jugoslavije formirale svoje razvojne banke te se zbog razvoja bh. privrede ovo postavilo kao neodložna potreba, navedeno je u tom tekstu.

Drugim zakonom koji je nakon januara, kada je bio na dnevnom redu federalnog Predstavničkog doma, sutra pred delegatima Doma naroda, a treba da reguliše porez na plaće u FBiH, predložena je jedinstvena stopa poreza od deset posto. Ranije su predlagane dvije porezne stope od deset i 15 posto.

Neoporezivi dio plaće treba da iznosi 300 KM i to je tzv. osnovni lični odbitak predviđen za svakog obveznika, stoji također u ovom tekstu.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima u Federaciji, koji je također u najavljenom dnevnom redu, predloženo je umanjenje dosadašnje zbirne stope doprinosa s 32 na 31 posto.

Stope doprinosa iz ličnih primanja i drugih prihoda osiguranika su: 17 posto za penzijsko-invalidsko osiguranje, 12,5 za osnovno zdravstveno te 1,5 posto za osiguranje od nezaposlenosti.

Na teret poslodavca se obračunavaju (na isplaćena lična primanja) za ove namjene stope od 6,4 i 0,5 posto, dok za poduzetnike vrijede stope od 23, zatim 16,5 i dva posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: