BiH
0

Dom naroda FBiH odobrio Nacrt zakona o internoj reviziji u javnom sektoru

FENA
Na današnjoj sjednici Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu delegati su većinom glasova odobrili Nacrt zakona o internoj reviziji u javnom sektoru ovog entiteta.

Pomoćnica ministra u Federalnom ministarstvu finansija Mira Bradara obrazoložila je da zakon iz ove oblasti treba donijetu u okviru sveobuhvatnih reformi u upravljanju javnom potrošnjom.

Cilj uvođenja interne revizije kod svih budžetskih korisnika na svim nivoima vlasti je unaprjeđenje njihovog poslovanja, kazala je Bradara.

Iz Federalne vlade kao predlagača teksta obrazloženo je još da se njime utvrđuju nadležnost, principi, uspostava, procedure i aktivnosti interne revizije te izvještavanje i druga pitanja vezana za internu reviziju u javnom sektoru u FBiH, uvažavajući načela okvirnog zakona čije je donošenje inicirala Svjetska banka (WB).

Odredbe se odnose na sve budžetske korisnike u entitetu: Federaciju, kantone, gradove, općine i vanbudžetske fondove.

Zakon podrazumijeva uspostavu jedinica za internu reviziju u organizacijama (svi korisnici javnih sredstava) koje ispunjavaju jedan od zakonskih uvjeta (ukupan godišnji budžet, broj zaposlenih, kompleksnost transakcija i stepen rizika koji je uključen), dok za organizacije koje ne ispunjavaju uvjete, internu reviziju obavljaju jedinice oformljene zbog toga u ministarstvima, odnosno službama za finansije.

Osim ovog nacrta zakona, na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda su izvještaj o reviziji prošlogodišnjih finansijskih izvještaja Radio-televizije FBiH i prijedlog ovogodišnjeg finansijskog plana Federalne regulatorne komisije za električnu energiju (FERK).

Najveću pažnju izaziva rasprava koja se očekuje povodom iniciranja rezolucije za sprječavanje maloljetničkog nasilja u FBiH.

Predlagač rezolucije, delegatkinja Lidija Bradara, inicirajući taj dokument u Parlamentu prethodne sedmice, kazala je da je posebno potaknuta nedavnom smrću maloljetnog učenika Denisa Mrnjavca koji je preminuo od posljedica uboda nožem nakon što su ga u jednom prepunom sarajevskom tramvaju napala trojica mladića.