Upućen u raspravu
8

Dom naroda FBiH odobrio Nacrt zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom odobrio je većinom glasova Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici i uputio ga u javnu raspravu.

Predlagač zakona je Federalna vlada koja je predvidjela da pravo na liječenje biomedicinski potmognutom oplodnjom na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, u pravilu, ima žena do navršene 42. godine života, koja je u braku, odnosno izvanbračnoj zajednici, i to tri pokušaja intrauterine inseminacije i pet pokušaja izvantjelesne oplodnje, uz obavezu da dva pokušaja budu u prirodnom ciklusu.

Pod liječenjem Nacrt podrazumijeva otklanjanje neplodnosti ili umanjene plodnosti korištenjem biomedicinskih dostignuća, nakon utvrđivanja da trudnoća ne može biti postignuta drugim načinima liječenja. Također, liječenje je i uzimanje i čuvanje spolnih tkiva i spolnih stanica muškarca i žene u slučajevima kada, prema saznanjima i iskustvima medicinske znanosti, postoji opasnost da može doći do neplodnosti.

Biomedicinski potmognuta oplodnja provodi se primjenom savremenih znanstveno provjerenih biomedicinskih dostignuća, a u odabiru postupka odlučuju bračni, odnosno izvanbračni drugovi zajedno sa specijalistom ginekologije i porodiljstva, navela je između ostalog Vlada u Nacrtu ovog akta.

Delegati Doma naroda su na današnjoj sjednici odobrili Nacrt još jednog zakona čiji je predlagač Vlada, a to je zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

I taj akt je upućen u javnu raspravu, a zabranjuje, radi zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, upotrebu duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu te u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Za kršenje ili neprovedbu ovih propisa predviđene su kazne u rasponu od 250 do 15.000 maraka.