BiH
0

Dom naroda FBiH odobrio nacrt izmjena Zakona o notarima

FENA
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je tokom današnje pete redovne sjednice u Sarajevu izmjene i dopune federalnog Zakona o notarima. Izmjene je u formi nacrta posebnog zakona u parlamentarnu proceduru uputio poslanik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Dervo Bandić.

On je delegatima Doma naroda danas kazao da prema postojećem Zakonu o notarima, tekst svakog dokumenta, reguliranog članom 73., mora sačiniti i ovjeriti notar. Bandić predlaže da tekst neke od ovih isprava mogu sačiniti fizičke i pravne osobe u skladu sa svojim pravnim znanjem, a ne isključivo samo notari. Ovjeravač je i u jednom i u drugom slučaju notar.

Tokom delegatske rasprave o Bandićevim zakonskim izmjenama, pedloženo je da se urade sveobuhvatnije izmjene aktulenog Zakona te da Vlada Federacije BiH hitno smanji notarske tarife. One su, prema mišljenju delegata, previsoke.

Nakon što je Nacrt zakonskih izmjena koje je predložio Bandić prihvaćene, odlučeno je da daljnu proceduru izmjena ovog zakona preuzme Federalna vlada.

Primjena federalnog Zakona o notarima počela je od maja i od tada traju žestoke kritike u javnosti na račun ovog teksta, a najviše u smislu da su notari dobili prevelike ovlasti u ovom domenu.