Po hitnom postupku
75

Dom naroda FBiH danas odlučuje o izmjenama Zakona o radu i javnim pihodima

S. Š. U.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na sjednici koja će se održati danas, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH odlučuje, između ostaloga, o dva važna zakona. To su izmjene Zakona o radu i Zakona o pripadnosti javnih prihoda koje se razmatraju po hitnom postupku.

Prijedlogom izmjena Zakona o radu predviđeno je da radnik koji smatra da mu je povrijeđeno neko pravo iz radnog odnosa može u roku od 30 dana od dana saznanja povrede prava zahtijevati od poslodavca ostvarivanje tog prava.

Također je predviđeno da zaštitu povrijeđenog prava pred nadležnim sudom ne može zahtijevati radnik koji prethodno poslodavcu nije podnio zahtjev za ostvarivanje prava, osim u slučaju zahtjeva radnika za naknadu štete ili drugo novčano potraživanje iz radnog odnosa.

Ustavni sud FBiH presudom iz 2020. godine utvrdio je da je pravo radnika na slobodan pristup sudu ograničeno, s obzirom da se primjenom trenutno važećih odredbi na radnika stavlja nesrazmjeran teret u postupcima utvrđivanja prava iz radnog odnosa.

Prijedlog izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH predviđa da u slučaju izmjene formule za raspodjelu prihoda, Federalno ministarstvo finansija može u toku godine donijeti propis kojim će se odrediti pojedinačna učestvovanja kantona, jedinica lokalne samouprave i nadležnih javnih kantonalnih ustanova za ceste u prihoda od indirektnih poreza i način raspoređivanja tih prihoda za preostali dio tekuće godine.

Dom naroda je sredinom februara usvojio izmjene ovog zakona kojim se predviđa da će sljedeće godine ponder 2 za Kanton Sarajevo biti umanjen na 1,4, a godinu nakon toga na 1,3. Novac od umanjenja pondera raspodijelio bi se ostalim kantonima.