BiH
0

Dom naroda FBiH danas o razvojnoj banci, porezu na plaće i o doprinosima

FENA
U Sarajevu je za danas najavljena redovna deseta sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta. U predloženom dnevnom redu su zakoni o razvojnoj banci FBiH i porezu na dohodak te izmjene i dopune Zakona o doprinosima.

U predloženoj regulativi o osnivanju razvojne banke u Federaciji BiH stoji da je cilj ove finansijske institucije promocija ukupnog društvenog i privrednog razvoja FBiH.

Među razlozima za njeno osnivanje navedeni su: finansiranje obnove i razvoja i povećanje uposlenosti, finansiranje privredne infrastrukture, unapređenje poljoprivredne proizvodnje, ruralni razvoj i poticanje izgradnje savremene poljoprivredno-turističke privrede, poticanje izvoza, podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva...

Zbog bržeg i racionalnijeg ekonomskog oporavka i razvoja FBiH, pored već postojećeg mehanizma čisto komercijalnog bankarstva, formiranje razvojne banke postavlja se kao imperativ. Poznato je da su sve zemlje bivše Jugoslavije formirale svoje razvojne banke te se zbog razvoja bh. privrede ovo postavilo kao potreba, navedeno je u tom tekstu.

Drugim zakonom koji je nakon januara, kada je bio na dnevnom redu federalnog Predstavničkog doma, danas pred delegatima Doma naroda, a treba da reguliše porez na plaće u FBiH, predložena je jedinstvena stopa poreza od deset posto. Ranije su predlagane dvije porezne stope od deset i 15 posto.

Neoporezivi dio plaće treba da iznosi 300 KM i to je tzv. osnovni lični odbitak predviđen za svakog obveznika, stoji također u ovom tekstu.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima u Federaciji BiH, koji je također u najavljenom dnevnom redu, regulira se smanjenje dosadašnje zbirne stope doprinosa s 32 na 31 posto.