Važan dokument
0

Dom naroda državnog Parlamenta jednoglasno usvojio "Platformu za mir"

Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, bez glasova protiv, usvojio je Platformu za mir, na 41. sjednici koja se održala danas, nakon što ju je Predstavnički dom PS BiH usvojio ranije na sjednici od 5. jula 2018. godine.

“Usvajanje Platforme za mir u oba doma PS BiH lijepa je i ohrabrujuća vijest u vremenu kada su česte bezohrabrujuće poruke i loše vijesti. Činjenica da je Platforma usvojena u najvišim državnim institucijama je pokazatelj da se na proces pomirenja ipak gleda na jedan ozbiljan način i ogroman je podstrek - ne samo za one koji su učestvovali u stvaranju Platforme i na terenu rade na njenom provođenju - već i za sve ostale na području cijele BiH i jedan novi početak ka izgradnji boljeg i stabilnijeg društva, što u konačnici dovodi do prosperiteta u zemlji”, kaže nakon usvajanja Platforme za mir Majda Behrem-Stojanov, direktorica projekta “PRO-Budućnost”.

Dom naroda PS BiH čini 15 delegata, od kojih su dvije trećine, po pet Bošnjaka i Hrvata, delegati iz Federacije BiH, a jedna trećina, pet Srba, delegati iz Republike Srpske, koji su, kao i predstavnici Predstavničkog doma ranije, iskazali svoju jasnu podršku inicijativama pomirenja.

“Platforma za mir” rezultat je intenzivnog i dugotrajnog rada USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost koji provodi CRS u skoro polovini od 143 lokalne zajednice u BiH i kreiran je u formi deklaracije iz koje proizlaze konkretne aktivnosti. U procesu kreiranja Platforme učestvovali su gradonačelnici, načelnici, vjerski službenici, žrtve rata, predstavnici nevladinog sektora (NVO), mladi, radnici u obrazovanju, kulturi i sportu, te ostali predstavnici relevantnih društvenih sfera.

Ovaj strateški dokument šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo te da se rat, ratna stradanja i sukobi nikome i nikada više na ovim prostorima neće dogoditi.