Šesta sjednica
39

Dom naroda danas odlučuje o ukidanju PDV-a na doniranu hranu i povećanju plata

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine će danas održati šestu sjednicu na kojoj će se naći između ostalog i odluka o ukidanju PDV na doniranu hranu.
Pred delegatima u državnom Domu naroda naći će se prijedloga zakona kojeg je po hitnoj proceduri usvojio Predstavnički dom, a kojom se predviđa da se neće plaćati porez na doniranu hranu. U Predstavničkom domu je ova izmjena usvojena jednoglasno, te je očekivano da bude usvojena i na Domu naroda.

Delegati će se izjasniti i o izmjenama Zakona o sigurnosti saobraćaja kojim su predviđene oštrije kazne za parkiranje na mjesto za invalidne osobe, te kazne za uništavanje ćirilićnih ili latiničnih natpisa na saobraćajnim znakovima.

Za prekršaj prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja natpisa na jednom od dva prisutna pisma (latinica i ćirilica), počinilac će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1.000 KM. Informacija o počiniocu će se dostaviti nadležnom tužilaštvu.

Dom naroda će se izjasniti i o izmjenama Zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, kojma će u slučaju usvajanja brojnim državnim službenicima, ali i vojnicima te policajcima u državnim agencijama biti povećane plate.

Dom naroda će danas odlučivati i o usvajanju niza izvještaja.