PSBiH
0

Dom naroda danas o plaćama

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi danas, u nastavku ranije prekinute sjednice, između ostalog trebalo da razmatra Program mjera za primjenu Sporazuma CEFTA te izvještaje o radu nekoliko institucija BiH u prošloj godini.

Po okončanju ove, planirano je održavanje nove sjednice Dom naroda na kojoj bi trebalo da bude razmatran Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predstavnički dom državnog parlamenta nedavno je usvojio prijedlog ovog zakona, iz kojeg su izuzete plaće poslanika i delegata u PSBiH te sudija, tužilaca i određenih kategorija stručnog osoblja u pravosudnim institucijama.

Delegati bi, između ostalog, trebali razmatrati i Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, kao i Prijedlog zakona o Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o graničnoj kontroli, s mišljenjem Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost koja nije podržala principe predloženog zakona zbog velikog broja primjedbi koje su dostavljene, između ostalog i od ekspertne grupe iz Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga.

Delegati bi trebali u prvom čitanju razmatrati Prijedlog okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u Bosni i Hercegovini, a predviđeno je i imenovanje generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora.