BiH
0

Dom naroda BiH usvojio izmjene i dopune Zakona o izvršenju krivičnih sankcija

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je na sjednici u Sarajevu usvojio po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera.

Riječ je o Zakonu koji je ranije donio visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak. Također, ovaj zakon je prethodno usvojio i Predstavnički dom državnog parlamenta.

Dom naroda BiH nije usvojio danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavkama BiH, koji je razmatran u prvom čitanju. Ovaj zakon nije podržao Klub srpskih delegata.

Predsjednica Kluba Dušanka Majkić zatražila je da se hitno pristupi izradi novog zakona o javnim nabavkama, s obzirom na to da se predloženim amandmanima mijenja više od 50 posto postojećeg zakona.

Ona je navela da se predloženim rješenjima postojeći zakon samo djelimično poboljšava, te da izmjene nisu usklađene s trenutnim pravnim sistemom u BiH.

S obzirom na to da prijedlog izmjena Zakona o javnim nabavkama nije dobio potrebnu entitetsku većinu, upućen je Kolegiju ovog doma kako bi pokušao postići saglasnost o ovom aktu u roku od tri dana.

Dom naroda je u prvom čitanju usvojio Prijedlog zakona o internoj reviziji u institucijama BiH, dok je Prijedlog zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju vraćen Ustavnopravnoj komsiji na ponovno razmatranje.

Na sjednici su usvojeni i zaključci Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH povodom rasprave na 7. zajedničkoj sjednici oba doma.

Zaključci se odnose na ostavku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, usaglašavanje izmjena poslovnika domova državnog parlamenta te implementacije Mostarske deklaracije.

Dom naroda BiH imenovao je Mensura Šehagića za člana Komisije za koncesije BiH, a delegate Dušanku Majkić, Branka Zrnu i Hazima Rančića za članove ad hoc Komisije za imenovanje ombudsmena za ljudska prava BiH.