Okončana sjednica
2

Dom naroda BiH podržao revizorske izvještaje za 74 državne institucije

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su na današnjoj sjednici u Sarajevu revizorske izvještaje za 74 državne institucije, ukazujući, ipak, na to su ovi izvještaji trebali biti na posebnoj sjednici.

Zamjenik glavnog revizora Ureda za reviziju bh. Institucija Jasmin Pilica je podsjetio da je deset institucija dobilo mišljenje s rezervom i skretanjem pažnje, 40 institucija pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, dok su samo 23 institucije dobilo čisto pozitivno mišljenje.

"Date su 544 preporuke i uočeno je da ih je lakše implementirati ukoliko se odnose samo na pojedinačne institucije i ako su u pitanju institucije s manjim budžetima", podvukao je Pilica.

Pojasnio je da su 544 preporuka kasnije sublimirane u 23 sistemske preporuke koje bi, ukoliko bi bile implementirane, značajno popravile stanje u bh. institucijama.

Dodao je da su slabosti uočene i u postupcima javnih nabavki te u okviru popisa imovine, sredstava i obaveza te problemi s višegodišnjim kapitalnim ulaganjima, odnosno nerealizacijom ulaganja.

K znanju je primljeno i nekoliko izvještaja, a među ostalima Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH, a kvalitetno urađen izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH pohvalio je delegat Kluba Hrvata Martin Raguž (Hrvatska demokratska zajednica 1990- HDZ1990).

Pohvalio je i preporuke koje su u izvještaju date, ali je mišljenja da je potrebno osmisliti mehanizam za implementaciju preporuka, pozivajući i da se organizira tematska rasprava o stanju medijskih sloboda.

Data je saglasnost na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma, čime okončana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.