Proslava u Vijećnici
16

Dom Bjelave: 120 godina pružaju toplo mjesto za dostojanstven život djece

FENA
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo obilježio je danas 120 godina uspješnog rada i postojanja.

Na manifestaciji održanoj u sarajevskoj Vijećnici naglašeno je da iza ovih 120 godina stoji uspjeh svih onih ljudi koji direktno rade s djecom i svih onih građana koji godinama rade u interesu djece koja borave u ovoj ustanovi.

Direktor KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo Tarik Smailbegović zahvalio se svima koji omogućavaju da štićenici Doma imaju toplo, dostojanstveno i kvalitetno mjesto za život.

Najavio je da će Dom u narednom periodu biti još prisutniji u zajednici kroz usluge prihvatilišta za djecu, kuća i stanova za mlade, malih porodičnih domova, mobilnog tima, dnevnog centra, te servisa za savjetovanje i edukaciju hraniteljskih porodica i porodica pod rizikom od razdvajanja.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija rekao je da se Dom nalazi na prekretnici, odnosno u periodu transformacije zbog čega je ključna podrška cijelog društva da bi sve prošlo kako treba.

"Ministarstvo je uložilo dodatna sredstva da bi ova transformacija protekla u najboljem redu. Pred nama su veliki izazovi u ovoj godini poput formiranja novih, malih domova u cilju da štićenike Doma izvučemo iz domskog tipa smještaja. Da bi projekt uspio potrebna je podrška cijelog društva. Transformacija Doma ne znači da će se on zatvoriti, naprotiv, znači da Dom Bjelave raste i razvija se, a sve s ciljem što većeg osamostaljenja naše djece da bi se što lakše suočili sa životnim problemima", objasnio je Garibija.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić ističe da je priča o Domu na Bjelavama jedna od najljepših, jer za nju su vezane hiljade ljudskih sudbina i života.

Manifestaciji u Vijećnici prisustvovali su predstavnici različitih nivoa vlasti, profesionalci koji rade s mladima i djecom bez roditeljskog staranja iz oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva, te predstavnici kulturnog, sportskog i drugih sfera života u Kantonu Sarajevu, kao i strane diplomate, predstavnici nevladinih organizacija i drugi donatori koji podržavaju rad ustanove.