BiH
0

Dolly 1996-2003

Klix.ba
Klonirana ovca <b>Dolly</b>, čiji je dolazak na svijet 1996. godine šokirao javnost, umrla je jučer od posljedica ubrzanog starenja i bolesti. Njena smrt izazvala je nove polemike "kopiranju" živih bića. Tim naučnika odlučio se za eutanaziju zbog poodmaklog oboljena pluća i tako prekinula život ovce Dolly u šestoj godini, što je polovina očekivanog životnog vijeka njene vrste. Nakon obavljane autopsije biće jasno da li je njena preuranjena smrt imale veze sa tim što je bila klon.

Dolly je rođena 5. jula 1996. godine u istraživačkom centru u Škotskoj. Njeno postojanje objavljeno je u javnosti tek 23. februara 1997. godine i izazvalo je svjetsku senzaciju. Prije Dolly naučnici su uspjeli napraviti klona iz ćelije fetusa ili embriona, ali nije bilo sigurno da se živo biće može klonirati na osnovu odrasle ćelije. Njeno rođenje bilo je prvi dokaz da će kloniranje ljudi biti nekada moguće.

Dolly je klonirana od ćelije 6-godišnje ovce. Postojao je strah da će klonovi koji budu napravljeni od odraslih ćelija zadržati starost ćelije. Sa Dolly je sve išlo normalno, čak je dva puta rađala mlade, što je pokazalo da su klonovi sposobni za razmnožavanje. Ali naučnici su ubrzo primijetili da ćelije u njenom tijelu pokazuju znakove propadanja koji su odgovarali starijoj ovci. Ubrzo je Dolly dobila artritis, a zatim i oboljenje pluća, koje je na kraju i bilo razlog što su se naučnici odlučili da prekinu njen život.

Autopsija će pokazati koje se opasnosti nalaze u kloniranju i koliko su neodgovorni oni koji pokušavaju kloniranje primijeniti na ljudima.

Tijelo ovce Dolly biće donirano Nacionalnom muzeju Škotske i moći će se uskoro vidjeti izloženo u Edinburghu.