{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dolina piramida: Prvi arheološki artefakt pronađen u KTK tunelu

S
9.5.2007. u 10:18
0
0
Dolina piramida: Prvi arheološki artefakt pronađen u KTK tunelu
0
Dolina piramida: Prvi arheološki artefakt pronađen u KTK tunelu
Intenzivni radovi u Bosanskoj dolini piramida donose vidljive rezultate, a pronađen je i prvi arheološki artefakt, ističe se u saopštenju za javnost Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca.
Prema hipotezi sve piramide su povezane kompleksom podzemnih tunela. Trenutno se radi na dva ulaza: KTK i Ravne tunelima. U podzemnoj mreži tunela Ravne su pronađeni megalitni blokovi sa misterioznim simbolima još tokom 2006. godine. Nekoliko mjeseci istraživanja u ulaznom dijelu tunela KTK doveo je do pronalaska i prvog arheološkog artefakta, navodi se u saopštenju.

Uklonjene su tone odronjenog materijala iz tunela. Njihovim pažljivim pregledom uočeni su dijelovi kamenog točka. Njegov radijus je oko jedan metar. I mada je točak pronađen u dijelovima to ne umanjuje njegov značaj. Zasad nema indikacija kojem periodu pripada. Točak je ostavljen na mjestu na kojemu je pronađen za daljnju arheološku obradu. Pretpostavlja se das u KTK tuneli znatno stariji od srednjevjekovnog perioda na osnovu pronađenih stalaktita.

Radovi u KTK tunelu se nastavljaju upornim čišćenjem urušene sekcije i njenim podgrađivanjem. Dosada je osposobljeno i podgrađeno 135 metara KTK tunela za posjetioce turista i istraživača, kao i 120 metara tunela Ravne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: