Poruka ministra roditeljima
0

Dolazi april, mjesec upisa prvačića u školu

Sarajevo-x.com
Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Safet Kešo roditeljima budućih prvačića uputio je podsjetnik kako bi na vrijeme i u skladu sa zakonom obavili upis učenika u prvi razred osnovne škole.

Mjesec april je vrijeme kada se obavlja ovaj upis, a evo i koje su to osnovne procedure koje su roditelji obavezni provesti.

Školskim obveznikom redovne osnovne škole smatra se dijete koje će do 1. marta tekuće godine navršiti pet i po godina života.

Upis u redovnu osnovnu školu obavlja se u aprilu i augustu mjesecu na osnovu spiskova školskih obveznika koje školama dostavlja nadležni organ općine na čijoj teritoriji se nalazi škola.

Upis u prvi razred osnovne škole čiji osnivač nije Kanton vrši se na osnovu javnog konkursa, koji se objavljuje u sredstvima javnog informisanja.

Upis u osnovnu muzičku školu i osnovnu baletsku školu vrši se u mjesecu maju.

Ocjenu sposobnosti djece pri upisu u osnovnu školu obavlja komisija sastavljena od pedagoga (pedagoga-psihologa ili psihologa) i nastavnika/nastavnice razredne nastave, uz prethodno pribavljeno ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove. Ocjenu sposobnosti djece s oštećenjima sluha i govora vrši Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju, a djece oštećenog vida Centar za slijepu i slabovidnu djecu.

Na osnovu mišljenja komisije iz stava 1. ovog člana, školski obveznik se može privremeno osloboditi upisa u redovnu osnovnu školu, najdalje do navršenih sedam godina života.

Novčanom kaznom od 500 KM kaznit će se za prekršaj roditelj odnosno staratelj djeteta ako ne upiše dijete u školu, odnosno ako dijete redovno ne pohađa nastavu.

Ukoliko ni poslije izvršene kazne roditelj ili staratelj ne upiše dijete u školu, odnosno ako dijete redovno ne pohađa nastavu, kazne se ponavljaju.

U nadi da kaznene mjere neće biti potrebno primjenjivati, jer za to do sada nije bilo potrebe, prvačićima je ministar Kešo poželio sretan školski početak, bezbrižne školske dane, porodičnu sreću, zdravlje i uspjeh.