Mladen Bosić
0

'Dolazak Inzka potvrda da BiH nije samostalna država'

FENA
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ocijenio je danas da to što je, 14 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma BiH ponovo dobila novog visokog predstavnika, sada Valentina Inzka, i što ostaje i dalje OHR, samo potvrda da BiH nije uspjela kao samostalna država.
  • BiH je praktično jedini protektorat u Evropi, kazao je Bosić za Fenu.

Bosić od Inzka očekuje da će raditi sve da završi svoj mandat, koji je trebao, ubijeđen je, završiti još 2006.

On je dodao da je "jasno" da su lideri Stranke za BiH Haris Silajdžić i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik tokom 2006., svojim predizbornim programima koji su bili "sto posto BiH i s druge strane referendum u RS-u za samoopredjeljenje“, dali alibi međunarodnoj zajednici i onima koji su željeli da produže ostanak OHR-a u BiH.

Sada u BiH, naveo je, imamo goru situaciju i tenzije nego što su one bile te godine, ali i 2005. i 2004.godine.

  • Sadašnja vlast i koalicija u BiH je unazadila čitav politički ambijent i koliko vidim ta situacija se i dalje pogoršava, kaže Bosić.

On se nada da će se "faza" Valentina Inzka i njegove vladavine u BiH završiti uskoro i da neće popustiti pritiscima da koristi Bonska ovlaštenja na način kako su to radili neki njegovi prethodnici.

Zaključio je i da će novi visoki predstavnik u BiH biti pod pritiskom raznih strana.

  • Jasno je da će nova američka administracija, što su i javno rekli, tražiti od njega da zauzme čvrst stav s upotrebom Bonskih ovlaštenja, dok će suprotan zahtjev imati ruska administracija koja traži da se Bonska ovlaštenja ne primjenjuju i da OHR završava svoj posao, rekao je lider SDS-a i dodao da ostaje da se vidi da li će Inzko uspjeti da se odupre pojedinačnim zahtjevima „sa strane“ i da li će zaista raditi ono što bi bilo najbolje za BiH - da završi svoj mandat.