Tarik Sadović
0

Dolazak Bidena i Solane maksimalno osiguran

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović potvrdio je danas da je u povodu sutrašnje posjete našoj zemlji potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena podignut maksimalan nivo sigurnosti da bi ona bila adekvatno osigurana i protekla bez bilo kakvih problema.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da Državna agencija za istrage i zaštite ima zahtjevan zadatak osiguranja Bidenove posjete BiH te da i sve druge nadležne agencije poduzimaju sve potrebne mjere u tom smilsu.

"Iako smo mi u BiH poduzeli sve što je u našoj nadležnosti, sarađujemo i s američkim sigurnosnim agencijama, ne vidim da se desilo nešto što bi ograničilo normalan život građana“, rekao je Sadović.

Kao ishitrenu izjavu, on je ocijenio raniju najavu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića da taj zajednički organ neće zasjedati dok se nedeblokira izbor članova komisije koja treba da izabere direktora Direkcije za evropske integracije BiH.

Smatra da se politički lideri i Vijeće ministara BiH moraju uključiti da bi bilo riješeno pitanje imenovanja prvih ljudi nekoliko važnih agencija u BiH uz balansiranu nacionalnu strukturu ravnomjernu etničkoj zastupljenosti u institucijama vlasti.

Sadović je potvrdio i da je potpisao i uputio na Vijeće ministara još jedan važan zakon za liberalizaciju viznog režima - zakon o sprječavanju pranja novca.

On je rekao da je Vijeće ministara usvojilo zaključak da se organiziraju tzv.ministarske konferencije na kojima bi se kroz dodatne napore pokušalo doći do usaglašenih tekstova četiriju zakona u čijem usvajanju je došlo do zastoja, a neophodni da bi BiH ušla u proces liberalizacije viznog režima.

Ministar sigurnosti ističe da ga je ražalostila činjenica da predstavnici RS-a nisu htjeli da učestvuju u izradi, a nakon toga ni u usvajanju zakona o oružju jer su smatrali da je riječ o prijenosu nadležnosti, što nije tačno.

"Kod oružja je u našem prijedlogu zakona predviđeno da je policijski organ taj koji je i dalje nadležan za izdavanje odobrenja za držanje i nošenje oružja, u slučaju RS-a to je MUPRS-a ili kantonalni MUP-ovi u Federaciji BiH“, rekao je Sadović.

Precizirao je da je važno i što se pokušalo da se objedine baze podataka o oružju da bi sigurnosni organi mogli međusobno, unutar BiH, razmjenjivati te podatke čime se ispunjavaju brojne obaveze koje je BiH preuzela raznim konvencijama u smislu dostavljanja i razmjene podataka.

O ovom zakonu i danas će u Banjoj Luci razgovarati s ministrom unutrašnjih poslova RS-a Stanislavom Čađom i federalnim ministrom unutrašnjih poslova Muhidinom Alićem.