BiH
4

Dolazak bh. policajaca u Južni Sudan pozitivno dočekan u UN-u

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dolazak šest bosanskohercegovačkih policajaca u Južni Sudan veoma je pozitivno dočekan u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda (UN) i glavna je vijest na službenoj stranici UNMISS-a, saopćilo je danas Ministarstvo sigurnosti BiH u Sarajevu.

U tekstu koji prati galerija slika s dočeka bh. policajaca u Jubi 12. januara, navedeno je da će UN policajci iz BiH pojačati kapacitete Misije u Južnom Sudanu.

To je prvo pojačanje, pristiglo nakon izbijanja nemira u ovoj državi u decembru 2013. godine te nakon poziva Vijeća sigurnosti UN-a za povećanje broja mirovnjaka radi zaštite civila.

“Bosna i Hercegovina sada ima 41 policajca u ovoj zemlji, a uskoro se očekuje dolazak još 28”, navedeno je u tekstu UNMISS-a.

Šest policijskih službenika iz različitih agencija za provođenje zakona u BiH ispratio je 4. januara ove godine s Međunarodnog aerodroma Sarajevo ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

U Južni Sudan su otišli: Davor Stanić iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Muamer Šehić iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Dejan Okolić, Srđan Stojaković i Saša Raljić iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske te Nermin Osmančević iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.