Povratak na normalno
0

Dolaskom turista oživio i Mostar: Stari Grad koji vrvi od ljudi budi optimizam

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Sunčano vrijeme i temperature zraka koje sežu do 28 stepeni, te popuštanje epidemioloških mjera danas su oživjeli staru gradsku jezgru Mostara i probudili optimizam ugostiteljskih i turističkih radnika u dolazak uspješne turističke sezone.

Da je optimizam opravdan uvjerili smo se prilikom posjete središtu turističkog bisera grada na Neretvi gdje smo zatekli brojne domaće i strane turiste i atmosferu kakvu Mostarci dugo priželjkuju.

Terase ugostiteljskih objekata su popunjene, ponovno su aktivirane vožnje Neretvom ispod Starog mosta, fotografiranja u UNECO-ovoj zaštićenoj zoni, a nakon dugo vremena i trgovcu suvenira radosno trljaju ruke, kao i mostarski skakači, jer su se vratili strani turisti od kojih zapravo ovo mjesto i živi.

Direktor Turističke zajednice Mostar Mensud Duraković za Klix.ba kaže kako je evidentan povratak stranih gostiju u Mostar, kako individualno tako i kroz organizovane turističke grupe. Ono što je najvažnije, kako ističe, evidentno je i punjenje smještajnih kapaciteta što je jako važno za oporavak turizma.

"Turista već imamo sa svih kontinenata", tvrdi Duraković navodeći kako se radi o gostima koji su vakcinisani ili preboljeli koronavirusa i mogu putovati nesmetano.

Naglašava da turisti koji dolaze u Mostar nisu samo u jednodnevnoj posjeti, nego su smješteni u Mostaru i okolici.

Za sada je prema njegovim riječima najviše gostiju iz Poljske i Brazila, a kako se u svijetu konstantno stanovništvo vakciniše, vjeruje da je ovo izlazak iz teškog perioda za turizam u Mostaru.

"S obzirom na pandemiju i činjenicu da su kretanja još uvijek otežana mi smo zadovoljni i nadamo se da će od sada biti samo bolje", kaže Duravić za Klix.ba.

Podsjeća da je Mostar prije pojave koronavirusa očekivao najbolju turističku sezonu i radio snažne promocije, te bio zanimljiv i domaćim turistima u pandemijskom vremenu, vjeruje da za ovaj sektor, koji je pretrpio velike gubitke, počinje oporavak.