Tužilaštvo BiH
0

"Dolaskom Kondića policija radila po nalogu SDS-a"

FENA
Bivši komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ Atif Džafić danas je, dajući iskaz u korist Tužilaštva BiH, rekao da je optuženi Kondić došao na mjesto načelnika policije "krajem 1991." te da je od tada "policija radila po nalogu Srpske demokratske stranke (SDS)".

Džafić je tokom svjedočenja uklazao na mnogobrojne primjere nezakonitog policijskog rada.

"Srpski volonteri, kad su se vraćali s ratišta u Hrvatskoj, pravili bi probleme, pucali u objekte i ljude te je policija tim ljudima oduzimala naoružanje. Umjesto da se zatim pokrene prijava protiv njih, saznao sam da im je Kondić vraćao puške", rekao je Džafić.

Pored Vinka Kondića, Tužilaštvo BiH tereti Boška Lukića i Marka Adamovića za učešće u progonu, ubistvima, istrebljenju, deportaciji, protivpravnom zatvaranju, mučenju te prisilnom nestanku Bošnjaka i Hrvata s područja Ključa tokom 1992.

Svjedok se prisjetio da je Kondića nakon njegovog postavljanja na mjesto načelnika rijetko viđao jer je "mnogo putovao i odlazio" te da je Kondić naredbe koje je imao "prenosio srpskim zamjenicima u koje je očito imao više povjerenja".

U martu 1992., kazao je Džafić, "procurila je vijest" da se policijska stanica u Ključu pripaja CJB Banja Luka i "Autonomnoj regiji Krajina" te da od tada "ignoriše vlast u Sarajevu".

"Jednom prilikom, bio sam u Kondićevom uredu i nazvao je neko iz Ministarstva u Sarajevu. Rekli su nam da će kroz Ključ proći 20 autobusa izbjeglica iz Slunja u Hrvatskoj koje moramo propustiti. Kondić je čuo to naređenje, ali je naredio da se ti ljudi presretnu i izdvoje vojno sposobni koji su poslani na Manjaču u logor", rekao je.

Na poziciji komandira SJB-a Ključ svjedok je ostao do 7. maja 1992. kada je pozvan, "skupa sa svim policajcima Bošnjacima i Hrvatima" da potpiše lojalnost "srpskoj državi BiH".

"Svi smo odbili potpisati te su nas nakon toga poslali na godišnji odmor. Nakon petnaest dana su nas ponovo pozvali u ured Vinka Kondića i tamo nam je on postavio isto pitanje. Ponovo smo odbili i nakon toga smo svi dobili otkaz i oduzeto nam je naoružanje. To je sve Vinko naredio", kazao je Džafić.

Džafić je zatim u sudnici opisao kako je otišao do rodnog mjesta Donji Gudelj, u blizini Ključa, gdje je "lišen slobode i odveden s ostalim Bošnjacima tog kraja" u osnovnu školu u Sanicu.

"Bilo nas je otprilike 150 u toj sali, čuvali su nas pripadnici rezervne policije iz Ključa srpske nacionalnosti koje sam poznavao. Bili su teško naoružani", dodao je Džafić, prenosi BIRN-Justice Report.

Nastavak ispitivanja ovog svjedoka bit će nastavljeno na sljedećem ročištu, 3. novembra.