{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dokumentarni film: Stari most - spomenik mira - 10 godina poslije

27.7.2014. u 12:24
113
Dokumentarni film: Stari most - spomenik mira - 10 godina poslije
113
 
Povodom desete godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru TV1 danas s početkom u 19:30 sati prikazuje dokumentarni film Stari most - spomenik mira - 10 godina poslije.
Film je rađen u produkciji Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara, a u režiji Ahmeda Imamovića, kao svojevrsno podsjećanje na burne i tragične dane devedesetih kada je Stari most bio srušen, ali i na tokove rekonstrukcije mosta u čije je nove temelje i savršen luk ugradila svoj trud cijela međunarodna zajednica da bi po okončanju gradnje bio uvršten i na listu svjetske kulturne baštine, pod zastavom UNESCO-a.

U filmu se paralelno prati diplomatska i graditeljska aktivnost te refleksije centra na vrlo kompleksan rad. Uočljiva je prožetost ove nevladine organizacije sa svim fazama kroz koje je projekat prolazio.Centar je tokom 13-godišnjeg rada prikupio bogatu dokumentarnu građu koja se sastoji od nekoliko hiljada originalnih fotografija, više od 10 hiljada sati video-zapisa, originalnih dokumenata i filmova, koji svjedoče o burnim događajima grada. Dio tih svjedočanstava uvršen je i u ovaj polusatni dokumentarni film. U filmu su sabrana svjedočanstva rušenja Starog mosta te od simboličnog vađenja prvog kamena iz Neretve u julu 1997., priprema za ponovnu izgradnju, delikatne obnove, do ceremonije svečanog otvaranja 23.jula 2004.godine.Film je i podsjetnik da je u obnovi Starog mosta sudjelovao veliki broj zemalja svijeta stvaranjem globalnih partnerstava svih institucija i država donatora, gdje niti jedna zemlja nije imala ekskluzivitet. Stoga je njegova obnova značila mnogo više od obnove jednog kulturno-historijskog spomenika. Na taj način građen je spomenik mira, novi Stari most, koji je dobio novu ulogu: da premosti duboke podjele u Mostaru.23. jula ove godine, na dan 10. godišnjice obnove Starog mosta, film je prikazan na svečanosti dodjele novoustanovljene nagrade Centra za mir i multietničku saradnju "Mimar mira" upriličenoj u dvorištu Koski Mehmed Pašine džamije, u historijskoj jezgri nadomak Starog mosta. Više stotina građana Mostara, brojnih zvanica i gostiju, prisustvovalo je svečanosti dodjele nagrada 21 laueratu, poznatim osobama javnog života grada Mostara, koji su svojim angažmanom promovisali i gradili mir, dijalog, multietničku saradnju i zagovarali obnovu Starog mosta.

Naknadno, u film su ubačeni i elementi sa ove svečanosti, kao podsjetnik na obilježavanje 10. jubileja obnove Starog mosta i osnivanja priznanja „Mimar Mira“ koje će se nastaviti dodjeljivati svake godine, 23. jula.

Premijerno, dokumentarni film "Stari most – spomenik mira – 10 godina poslije" bit će prikazan u programu TV1, u nedjelju u 19:30 sati, neposredno pred emitovanje snimka 448. tradicionalnih skokova sa Starog mosta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: