BiH
113

Dokumentarni film: Stari most - spomenik mira - 10 godina poslije

Povodom desete godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru TV1 danas s početkom u 19:30 sati prikazuje dokumentarni film Stari most - spomenik mira - 10 godina poslije.

Film je rađen u produkciji Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara, a u režiji Ahmeda Imamovića, kao svojevrsno podsjećanje na burne i tragične dane devedesetih kada je Stari most bio srušen, ali i na tokove rekonstrukcije mosta u čije je nove temelje i savršen luk ugradila svoj trud cijela međunarodna zajednica da bi po okončanju gradnje bio uvršten i na listu svjetske kulturne baštine, pod zastavom UNESCO-a.

U filmu se paralelno prati diplomatska i graditeljska aktivnost te refleksije centra na vrlo kompleksan rad. Uočljiva je prožetost ove nevladine organizacije sa svim fazama kroz koje je projekat prolazio.

Centar je tokom 13-godišnjeg rada prikupio bogatu dokumentarnu građu koja se sastoji od nekoliko hiljada originalnih fotografija, više od 10 hiljada sati video-zapisa, originalnih dokumenata i filmova, koji svjedoče o burnim događajima grada. Dio tih svjedočanstava uvršen je i u ovaj polusatni dokumentarni film. U filmu su sabrana svjedočanstva rušenja Starog mosta te od simboličnog vađenja prvog kamena iz Neretve u julu 1997., priprema za ponovnu izgradnju, delikatne obnove, do ceremonije svečanog otvaranja 23.jula 2004.godine.

Film je i podsjetnik da je u obnovi Starog mosta sudjelovao veliki broj zemalja svijeta stvaranjem globalnih partnerstava svih institucija i država donatora, gdje niti jedna zemlja nije imala ekskluzivitet. Stoga je njegova obnova značila mnogo više od obnove jednog kulturno-historijskog spomenika. Na taj način građen je spomenik mira, novi Stari most, koji je dobio novu ulogu: da premosti duboke podjele u Mostaru.

  1. jula ove godine, na dan 10. godišnjice obnove Starog mosta, film je prikazan na svečanosti dodjele novoustanovljene nagrade Centra za mir i multietničku saradnju "Mimar mira" upriličenoj u dvorištu Koski Mehmed Pašine džamije, u historijskoj jezgri nadomak Starog mosta. Više stotina građana Mostara, brojnih zvanica i gostiju, prisustvovalo je svečanosti dodjele nagrada 21 laueratu, poznatim osobama javnog života grada Mostara, koji su svojim angažmanom promovisali i gradili mir, dijalog, multietničku saradnju i zagovarali obnovu Starog mosta.

Naknadno, u film su ubačeni i elementi sa ove svečanosti, kao podsjetnik na obilježavanje 10. jubileja obnove Starog mosta i osnivanja priznanja „Mimar Mira“ koje će se nastaviti dodjeljivati svake godine, 23. jula.

Premijerno, dokumentarni film "Stari most – spomenik mira – 10 godina poslije" bit će prikazan u programu TV1, u nedjelju u 19:30 sati, neposredno pred emitovanje snimka 448. tradicionalnih skokova sa Starog mosta.