BiH
13

Dokumentarni film "Most" večeras na TV1

Klix.ba
Na 20. godišnjicu rušenja Starog mosta u Mostaru, TV1 večeras od 22:05 i sutra od 17:15 sati emituje dokumentarni film "Most" autora Šukrije Omeragića, iz 2003. godine, koji hronološki prikazuje "život i stradanje" Starog mosta u Mostaru te zalaganja Predsjedništva Skupštine Mostara u tadašnjoj RBiH za njegovu ponovnu izgradnju.

U filmu "Most" su autentičnim snimcima prikazani život grada i bilo Mosta u prijeratnim vremenima, održavnje skokova ratne 1993. godine, njegova komunikacijska uloga u ratu te dani granatiranja i rušenja.

Devetog novembra 1993. godine, drugog dana intenzivnog granatiranja, Stari most je srušen. Potom, kao prijelazno rješenje, sagrađen je Inat most, koji je nastavio povezivati obale Neretve i građane Mostara.

Godine 1995. Predsjedništvo Skupštine Grada Mostara Republike BiH donijelo je odluku o ponovnoj izgradnji Starog mosta u interesu pomirenja svih građana Mostara, ali i svih naroda u BiH.

Zahvaljujući naporima tadašnjih domaćih političara, Svjetska banka i UNESCO, kao i brojne strane organizacije, vlade i nekoliko svjetskih državnika pomogli su obnovu Starog mosta kao spomenika mira i pomirenja u BiH. Prvu donaciju za njegovu obnovu uručio je tadašnji predsjednik Turske Süleyman Demirel.

U polusatnom filmu, koji svjedoči o 10 godina "života, stradanja i obnove" Starog mosta, od 1993. do 2003. godine, korišten je arhivski materijal FTV-a, Televizije Mostar i Centra za mir i multikulturalnu saradnju iz Mostara.

Stari most uspješno je obnovljen i ponovo otvoren za javnost 23. jula 2004. godine, a iste godine je i uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.