BiH
0

Dokumentacija ustupljena ili izuzeta za potrebe tribunala vlasništvo države BiH

FENA
Arhivističko udruženje BiH ističe da se u javnosti već duže spekulira o sudbini dokumentacije Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu počinjene u Bosni i Hercegovini, a koja je ili ustupljena ili izuzeta iz raznih institucija u Bosni i Hercegovini.

"Naš profesionalni strah i briga za tu arhivsku građu i njenu daljnju sudbinu u procesima u kojima svjedočimo a u kojima aktivno ne učestvujemo, upućuje nas na potrebu da iznesemo naše stručno mišljenje", navodi se u saopćenju ovog udruženja.

Upravni odbor Arhivističkog udruženja BiH, kao izvršni organ stručne profesionalne asocijacije arhivista BiH, uz prisustvo zamjenika direktora Arhiva BiH i direktora Arhiva RS-a i Arhiva FBiH održao je jučer sastanak u Sarajevu na kojem je razmotrena ova problematika i u vezi s tim su doneseni jedinstveni zaključci.

Dokumentacija koja je ustupljena ili izuzeta za potrebe Haškog tribunala vlasništvo je države Bosne i Hercegovine. Po prestanku rada Haškog tribunala, ili sukcesivno, arhivska građa, odnosno dokumenti koje je koristio trebaju biti vraćeni vlasniku, tj. državi Bosni i Hercegovini i njenim nadležnim institucijama i organima.

S obzirom na to da arhivi i arhivska služba BiH u ovom trenutku ne raspolažu relevantnim podacima o količini i karakteru ustupljene ili izuzete arhivske građe, potrebno je formirati stručni tim za prikupljanje ovih podataka i kontakte s relevantnim domaćim institucijama i organima te s Haškim tribunalom.

"Ovakve svoje stavove temeljimo prvenstveno na odredbama arhivskog zakonodavstva BiH i na odredbama međunarodnih općih pravnih akata, a prije svih: Haška konvencija za zaštitu kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba, Konvencija o mjerama zabrane i sprječavanja nedozvoljenog uvoza i izvoza i prijenosa svojine kulturnih dobara i Konvencija o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su odredbama navedenog nacionalnog zakonodavstva i međunarodnih pravnih akata, jasno utvrđena načela i principi prava pripadnosti, odnosno raspolaganja arhivskom građom gdje su kao osnovni principi istaknuti princip provenijencije i princip pertinencije.

Princip provenijencije obavezuje da arhivska građa pripada isključivo stvaraocu, odnosno prostoru na kojem je nastala, a princip pertinencije zagovara potrebu očuvanja jedinstvenosti arhivskog fonda, odnosno zabranjuje njegovu podjelu.

"Na osnovu navedenih činjenica jasno je da je arhivska građa koja je korištena ili se još koristi kod vođenja određenih pravnih radnji pri Haškom tribunalu vlasništvo BiH, te se iz tog razloga po okončanju tih radnji, odnosno po prestanku operativnosti iste treba vratiti Bosni i Hercegovini, odnosno njenim institucijama kao vrijedno dokazno i kulturno-istorijsko naslijeđe. Tražimo od domaćih i međunarodnih relevantnih institucija da se aktivno uključe u rješavanje ovog pitanja od izuzetnog značaja za državu i narode BiH", navodi se u saopćenju Arhivističkog udruženja BiH.