Vlada FBiH
0

Dokumentacija o izboru u Nadzorni odbor BH Telecoma

FENA
Vlada Federacije BiH dostavila je svu traženu dokumentaciju Instituciji ombudsmena FBiH nakon što se ona obratila Vladi FBiH radi prigovora na izbor u Nadzorni odbor BH Telecoma, izjavio je danas na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade u Sarajevu federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović.

Ombudsmeni će dalje voditi zakonom propisanu proceduru i u zavisnosti od njihovih odluka, Vlada FBiH, ako bude potrebno, ponovo će se o tome očitovati, kazao je on.

Drugo pitanje, vezano za rješenje Komisije za vrijednosne papire koja je poništila izbor predsjednika i članova Nadzornog odbora BH Telecoma, BH Telecomu, koji je u resornoj nadležnosti Ministarstva prometa i komunikacija te je ovo zajednički problem, ostavljena je mogućnost od mjesec dana da se zatraži preispitivanje te odluke ili da se povede upravni spor.

  • Mi ćemo se u roku od mjesec dana koji nam je ostavljen odrediti o ovom pitanju, kazao je Šećkanović.

Po njegovim riječima, u rješenju ima nekoliko spornih stvari. Naprimjer, u njemu piše da je rješenje doneseno prije nego što je imenovan Nadzorni odbor.

  • Osim toga, moramo prvo dobro izučiti da li Komisija za vrijednosne papire može poništiti izbor šest članova Nadzornog odbora ispred državnog kapitala ili može samo sedmog, koji je iz reda malih dioničara. Kada to izučimo, poduzet ćemo daljnje korake, najavio je ministar Šećkanović.