Mirovni pregovori
0

Dokument CIA-e otkrio: Alija Izetbegović bio ucijenjen za potpisivanje Dejtonskog sporazuma

Piše: Er. M.
Foto: EPA
Foto: EPA
Centralna obavještajna agencija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) objavila je dokument sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti, a koji se odnosi na pregovore u Dejtonu 15. novembra 1995. godine. Iz dokumenta se može zaključiti da je američka administracija ucijenila predsjednik Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića da potpiše Dejtonski mirovni sporazum.

Još od završetka rata u Bosni i Hercegovine spekuliše se o pritiscima američke administracije na bosanskohercegovačke vlasti prilikom pregovora o mirovnom sporazumu.

Dokument CIA-e koji je objavljen 2013. godine na zvaničnoj web stranici obavještajne agencije, a koji je tek ove godine privukao pažnju bh. javnosti, potvrdio je sumnje s obzirom na to da se u njemu spominje šest stavki koje se bukvalno mogu protumačiti kao ucjena predsjednika BiH.

Riječ je o dokumentu koji je naslovljen na Tonyja Lakea, a u kojem su pobrojane teme o kojima se treba razgovarati sa Izetbegovićem u jeku pregovora o mirovnom sporazumu.

Kako piše, Lake je na sastanak trebao doći sa jasnim stavom da nikakvih pregovora nema i da on u potpunosti podržava stavove Richarda Holbrookea, koji je ovlašteni diplomata tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona za pregovore.

"Budući da je ostalo samo nekoliko sati, došao sam ovdje uime predsjednika SAD-a da Vas pitam da poduzmete zadnje korake za mir", pisalo je u smjernicama Lakeu.

Dalje se navodi da je Lake trebao istaći kako Clinton u potpunosti podržava traženje pravde i mira koji će osigurati jedinstvenu bosansku državu sa efektivnom centralnom vladom i povratom izbjeglica te da SAD cijene političke rizike s kojim se Izetbegović suočava u prihvatanju mirovnog plana koji mora opravdati ljudima u Bosni i Hercegovini.

"Uloga Sjedinjenih Američkih Država u Dejtonu je više od posrednika. Mi tražimo najbolju moguću mjeru za Vas. Teritorijalni prijedlozi nisu savršeni, ali podržavaju ciljeve postavljene u mirovnoj inicijativi predsjednika Clintona. Pruža vam se znatno više od 51 posto i to je vjerojatno najbolja moguća opcija. Dodatne borbe ne garantuje rezultate. Vrijeme je za mir", piše u dokumentu.

Posebno sporan dio u ovom dokumentu jeste onaj koji je naslovljen kao "Ako je potrebno, odlučiti tokom sastanka". Prema scenariju iz tog dijela, Lake je Izetbegovića trebao otvoreno informisati da ako bh. vlada ne prihvati mirovni sporazum koji Srbi mogu prihvatiti i onaj koji je podržala Kontakt grupa, neće biti: snaga Sjedinjenih Američkih Država na terenu, implementacije NATO-a, ekonomske pomoći, a ni pomoći za obnovu.

Lakeu je sugerisano i da Izetbegoviću kaže kako Kongres SAD-a neće odobriti, niti Clintonova administracija može od njih tražiti, program za opremu i trening od SAD-a te da će se UNPROFOR­ povući sa teritorija BiH čime bi se zemlja "mogla naći bez ikakve vojne podrške Zapada i bez formalne podrške".

"Ako se ovaj proces ne zaključi na zadovoljavajući način u Dejtonu, u narednoj fazi sastanci će se održati u Parizu ili negdje drugo. Sjedinjene Američke Države će biti u daleko manjoj mogućnosti da utječu na ishod, a to će biti na štetu BiH. Mnogo toga je u pitanju za Vas, BiH, SAD i predsjednika. Pozivamo vas da pažljivo razmislite o Dejtonu i izgledima za budućnost nakon mira u Bosni uz podršku SAD-a i međunarodne zajednice", piše u smjernicama.

Tony Lake, savjetnik Clintona za nacionalnu sigurnost, trebao je Izetbegoviću poručiti da je vrlo dobar rezultat na dohvat ruke i da ne smije dozvoliti da on propadne.

Sadržaj iz dokumenta CIA-e možete pročitati ovdje.