PMF Sarajevo
0

Doktorski studij matematičkih nauka u JI Evropi

FENA
Iz Brisela je na adresu Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu stigao od strane Evropske komisije potpisan ugovor o projektu "Doktorski studij matematičkih nauka u Jugoistočnoj Evropi" u vrijednosti od 811.000 eura, saopćeno je sa tog fakulteta.

To je prvi projekt unutar programa TEMPUS, najpoznatijeg evropskog programa podrške razvoju visokog obrazovanja u centralnoj i istočnoj Evropi, u kom je Univerzitet u Sarajevu direktni ugovarač.

Do sada je Univerzitet u Sarajevu uvijek bio samo partner u projektima čiji kontraktor bi bio neki zapadnoevropski univerzitet.

Nosilac projekta je prof. dr. Muharem Avdispahić, ranije glavni akademski koordinator TEMPUS projekata "Razvoj informacionih tehnologija" i "Razvoj aktivnosti Prirodno-matematičkog fakulteta". Partnerske institucije su univerziteti u Grazu, Sofiji, Tuzli, Banjaluci, Beogradu, Skoplju, Podgorici, Skadru, te Bugarska akademija nauka i Društvo matematičara jugoistočne Evrope sa sjedištem u Atini.

Ovim Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu potvrđuje ulogu vodeće visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini u procesima evropskih akademskih integracija.

"Razvoj informacionih tehnologija" je bio prvi poslijeratni projekt koji je obuhvatio sve tadašnje univerzitete u BiH i poslužio kao preteča uspostavi bosanskohercegovačke akademske mreže, dok su u okviru drugog projekta TEMPUS JEP "Razvoj aktivnosti Prirodno-matematičkog fakulteta" već 2000. godine na ovom Fakultetu izrađeni planovi i programi u skladu sa godinu dana ranije usvojenom Bolonjskom deklaracijom.

Na evropskom planu, godina 2010. je zamišljena kao godina u kojoj Bolonjski proces rezultira uspostavom Evropskog prostora visokog obrazovanja i istraživanja. Uspješnom realizacijom trogodišnjeg projekta "Doktorski studij matematičkih nauka u Jugoistočnoj Evropi", Prirodno-matematički fakultet i Univerzitet u Sarajevu se pravovremeno i na relevantan način uključuju u ove tokove, saopćeno je sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.