BiH
80

Doktorica Emina Kujundžić-Begović promovira knjigu o stradanju svoje porodice

Klix.ba
Mlada doktorica porodične medicine Emina Kujundžić-Begović bila je dijete kada je 31. jula 1992. godine na sklonište, koje se nalazilo u Jukićevoj ulici na Koševskom Brdu bačena granata. Od te granate je poginuo njen brat, nana, tetka i njena kćerka, preživjela je samo Emina.

Nakon završene osnovne škole upisala se u Prvu gimnaziju, a potom i na Medicinski fakultet. Danas je Emina doktorica koja pomaže ljudima, voli svoju državu i njenu raznolikost koja je čini posebnom zemljom.

"Mi smo zemlja svih naroda, liječit ću ljude i zanemariti nacionalne, vjerske i rasne razlike", rekla je Emina Kujundžić.

Sada, 19 godina nakon rata Emina ima svoju knjigu. Radi se o autobiografiji u kojoj je opisala stradanje njene porodice, rat i život u okupiranom Sarajevu.

Kako je ranije izjavila, samo pet minuta ranije, prije nego što je pala granata, iz skloništa su izašli njena majka i djed da bi u stanu poslušali vijesti. Njen život je spasio brat, koji je tada imao samo deset godina. Njegov lik se nalazi na koricama knjige.

Nedugo nakon tog kobnog dana za nju, izgubila je i oca koji je bio pripadnik Armije RBiH. Nakon provedenog djetinjstva bez najmilijih članove porodice, odlučila je da u znak sjećanja na njih napiše knjigu koja bi predstavljala njeno svjedočenje o sudbini koja ih je zadesila tokom proteklog rata. Knjiga nosi naziv "Svjedočenje".

Njena knjiga je poruka mladim ljudima u BiH da je i ovdje moguće živjeti, ali da samo hrabri i uspješni opstaju.

Promocija knjige "Svjedočenje" održat će se u 18 sati u nedjelju, 14. juna 2015., u sklopu Vogošćanskih dana, u foajeu JU KSC Vogošća.