Borba za prava
228

Doktori u TK počeli potpisivati otkaze: Ne želimo biti ničiji podanici

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije jutros su u Tuzlanskom kantonu počeli potpisivati individualne otkaze, a prekidi ugovora o radu u narednim danima će biti predati na protokole u zdravstvenim ustanovama u kojima su zaposleni.

Ovu informaciju za portal Klix.ba potvrdio je predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikata doktora medicine i stomatologije TK Admir Suljić.

On nam je kazao da će tačan broj doktora koji su danas potpisali raskide ugovora o radu sa zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu biti poznat u toku dana.

"Otkaze danas potpisuju doktori medicine i stomatologije koji su se u prethodnim danima izjavom obavezali da će to učiniti. Nakon današnjeg potpisivanja otkaza dokumenti će biti proslijeđeni na protokol", rekao je Suljić za Klix.ba.

On je istakao da je od jutros na području Gradačca otkaze potpisalo 27 doktora od njih 50.

Kada je riječ o Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, predsjednik Štrajkačkog odbora sindikata nam je rekao da se otkazi već potpisuju u određenim klinikama, a tačan broj doktora koji su se odlučili za raskid ugovora o radu zasad nije poznat.

Kako saznajemo, danas u 13 sati otkaze će potpisati doktori i stomatolozi u Živinicama, dok će sat vremena kasnije isto učiniti i u Srebreniku.

Podsjećamo, doktori medicine i stomatologije u TK na ovaj očajnički potez su se odlučili zbog, kako su naveli, ignorantskog odnosa Vlade TK koja im nije dodijelila reprezentativnost te s kojom nisu sklopili kolektivni ugovor.

Doktori i stomatolozi poručuju da je ovo borba za njihovo dostojanstvo koje je narušeno te naglašavaju da neće biti ničiji podanici.