Tuzlanski kanton
3

Doktori pripremaju štrajk, sud odlučuje o obustavi rada u Domu zdravlja i UKC Tuzla

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
S obzirom da nisu postigli dogovor s Vladom Tuzlanskog kantona vezano za potpisivanje kolektivnog ugovora, članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK pripremaju se za stupanje u generalni štrajk u ovom kantonu, saznaje portal Klix.ba.

Potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Admir Suljić koji je ranije obnašao i funkciju predsjednika Štrajkačkog odbora sindikata u TK za Klix.ba je rekao da se trenutno završavaju pripreme za najavu generalnog štrajka u koji će se uskoro stupiti.

"Najava generalnog štrajka će najvjerovatnije biti u narednoj sedmici, jer moramo imati potpisane sve sporazume sa poslodavcima, tako da bude sve po zakonu ispoštovano, odnosno da možemo ući u legalan i legitiman štrajk", rekao je Suljić za naš portal.

On je dodao da sporazumi koji bi ljekarima omogućili stupanje u generalni štrajk još uvijek nisu potpisani u Univerzitetskom kliničkom centru i Domu zdravlja u Tuzli.

"Ovdje smo morali angažovati nadležni sud kako bismo dobili potpise koji su po zakonu obavezni", rekao nam je Suljić.

Isti problem vezano za stupanje u generalni štrajk u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli postojao je i prošle godine, kada su ljekari obustavljali rad.

Dok su ljekari u ostalim zdravstvenim ustanovama u TK bili u generalnom štrajku, doktori iz tuzlanske bolnice su im pružali podršku u vrijeme pauze, a da li će isti scenarij biti ponovljen i ovaj put znat će se u narednim danima kada svoju konačnu odluku donese Općinski sud u Tuzli.

Inače, pregovori između Kantonalne vlade i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK traju već pola godine, a zajednička riječ još uvijek nije pronađena te samim tim nema ni kolektivnog ugovora.

Zajedničkog stava nema jer problem predstavlja koeficijent za obračun plaća koji bi predviđao povećanje naknada ljekarima u ovom kantonu.

"Kolektivnim ugovorom željeli smo poboljšati prije svega materijalni položaj doktora uposlenih u zdravstvu, zatim da napravimo bolje uslove za rad te da uđemo u sistem i napravimo pretpostavku za reformu zdravstva. Mi smo spremni da pomognemo svakoj vladi koja želi da poboljša stanje u zdravstvenom sistemu, a sve za dobrobit pacijenata i doktora", naglašava Suljić.

Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK kroz ovaj ugovor žele i vrednovanje svog rada, što dosad, kako navode, nisu imali.

"U drugim kantonima je napravljeno mnogo bolje nego kod nas. Zadnja ponuda Vlade TK nas stavlja na šesto mjesto u FBiH po osnovu novčanih naknada ljekara, a na prvo mjesto stavlja ostale uposlene u zdravstvu u FBiH. To je za nas neprihvatljivo", potcrtava Suljić.

On je naglasio i da Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u TK okuplja 1.009 članova, te dodao da u ovom kantonu postoji samo jedan ljekarski sindikat koji ima podršku Ljekarske komore ovog kantona.