BiH
0

Doktori KCUS- a uspješno odstranili tumor veličine pesnice

FENA
Hirurzi i doktori Klinike za bolesti uha, grla i nosa Kliničkog centra Univerzieta u Sarajevu, predvođeni šefom Klinike Adnanom Kapidžićem, uspješno su izveli kompliciran zahvat odstranjivanja tumora pacijentu A. A. (1985.).

Pacijent je, prema riječima doktora Kapidžića, u Kliniku primljen 12. februara s dijagnozom nedefiniranog tumorskog procesa u desnoj polovini vrata.

"Specifičnost ove operacije počinje već od samog prijema pacijenta u Kliniku. Radilo se o veoma neobičnom tumoru koji je zahvatio više od polovine korijena jezika, dio ždrijela i veliki dio organa za govor", izjavio je Kapidžić.

Kapidžić je objasnio da je nedugo nakon prijema u Kliniku, počelo jako krvarenje iz usne šupljine.

"Mladiću je život bio u opasnosti i morali smo brzo reagirati. Privremeno smo zaustavili krvarenje a zatim okupili vrhunski tim stručnjaka koji je 13. februara, izvršio kompliciran operativni zahtjev koji je trajao punih osam sati", kazao je Kapidžić.

Operacijom koju su izveli doc.dr. Jasminka Alagić, dr. Mudžahid Resić i prof. dr. Adnan Kapidžić, mladom pacijentu je odstranjem tumor veličine pesnice te sačuvani govor i gutanje. A. A. se trenutno oporavlja a doktori predviđaju sto postotni oporavak.