FUP-u prijavljeno 14 osoba
0

Doktori izdavali lažne nalaze i mišljenja

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na temelju pribavljene dokumentacije od strane Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Federalna uprava policije dostavila je prošle sedmice Kantonalnom tužiteljstvu Travnik Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu protiv ukupno 14 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela "zloupotrebe položaja ili ovlaštenja", a u vezi s kaznenim djelom "krivotvorenja isprave" i kazneno djelo "krivotvorenje isprave" a u vezi s "prevarom".

Kantonalnom tužiteljstvu prijavljeni su: M. Dž. (1937.) iz Mostara, K. N. (1953.) iz G. Vakufa-Uskoplja, V. T. (1956.) iz Tomislavgrada i Ž. M. (1961.) iz N. Travnika zbog postojanja osnova sumnje da su, u svojstvu službene osobe, kao liječnici, iskoristili svoj službeni položaj, a sve s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, sačinili, potpisali i ovjerili veći broj lažnih isprava "nalaza i mišljenja" na temelju kojih su: D. P. (1971.) iz Bugojna, D. R. (1971.) iz Viteza, Z. K. (1961.) iz G. Vakufa-Uskoplja, M. J. (1942.) iz Travnika, M. B. (1957.) iz Nove Bile, P. K. iz Travnika, Š. K. (1964.) iz Dobretića, G. N. (1962.) iz Viteza, B. D. (1954.) iz Kiseljaka i V. T. (1966.) iz Travnika, kod nadležnih komisija ostvarili status ratnih vojnih invalida.

Na taj način postoji osnova sumnje da su desetorica prijavljenih činjenjem navedenih kaznenih djela od 2006. godine ostvarivali protupravnu imovinsku korist.

U toku su dalje kriminalističko-operativne radnje na ovom predmetu, javljaju iz FUP-a.