BiH
3

Doktori iz Turske na obilježavanju 17. godišnjice genocida u Srebrenici

Anadolija
Grupa doktora iz Trabzona, koji su članovi Udruženja međunarodnih doktora (AID) iz Turske, došli su u BiH kako bi prisustvovali obilježavanju 17. godina od genocida u Srebrenici.

U izjavi za agenciju Anadolija, Murat Kadir Topcu, predstavnik grupe, pojasnio je motive dolaska grupe u BiH.

„Sedamnaest doktora i farmaceuta iz Trabzona stiglo je u BiH. Ciljevi našeg dolaska je da se upoznamo sa kulturom i istorijom ove zemlje, ali prije svega sa okrutnošću koju je ovaj narod proživio prije 20 godina“, kazao je Topcu.

Istakavši kako će obići mnoge gradove u BiH, Topcu je naglasio kako je grupa došla prvenstveno zbog prisustvovanja obilježavanju genocida u Srebrenici.

„Glavni cilj našeg dolaska je da budemo u Srebrenici 11. jula. Da podijelimo bol sa ljudima koji će taj dan pokopati nekoga svoga, kao i sa svima ostalima koji će biti prisutni taj dan“, rekao je Topcu, te dodao: „To što se desilo u Srebrenici je nezamislivo. Nevjerovatno je da jedan čovjek može uraditi nešto takvo, počiniti genocid nad više od 8.000 osoba. Došli smo da svjedočimo onome što se dogodilo ovdje.“

Doktori, farmaceuti i studenti medicine većinom su, kako tvrdi Topcu, većinom prvi put u BiH. Danas, 11. jula, u Memorijalnom centru u Potočarima podijeliće bol sa porodicama i najbližima 520 žrtava koji će biti pokopani, kao i sa ostalima koji su, na današnji dan prije 20 godina, izgubili nekoga.

U Memorijalnom centru u Potočarima do danas je ukopano 5.137 žrtava genocida, a nakon današnjeg ukopa 520 novoidentifikovanih žrtava, taj broj iznosit će 5.657.